KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
19 września 2019

Przechowywanie ziemniaków - wskazówki, które musisz wziąć pod uwagę

Przechowywanie ziemniaków to finalny etap ich produkcji. Sprawdźmy więc, jakie warunki trzeba stworzyć dla ziemniaka, aby ubytki naturalne i straty w tym okresie były jak najmniejsze. 

Co warto wiedzieć?

W zależności od kierunku użytkowania bulw, okres przechowalniczy może mieć różną długość. Ziemniaki sadzeniaki przechowuje się 7 miesięcy, dla pozostałych okres ten wynosi od 1 do 9 miesięcy. Obiekty przechowalnicze powinny zabezpieczyć bulwy przed stratami oraz utrzymać cechy jakościowe wyróżniające dany kierunek użytkowania ziemniaka. Odpowiada za to między innymi specyficzny mikroklimat utrzymujący się wewnątrz nowoczesnych, wyspecjalizowanych przechowalni.

Jak przechowuje się ziemniaki? 

Ze względu na dużą liczbę małych gospodarstw, ziemniak przechowywany jest w kopcach, piwnicach lub budynkach gospodarczych adaptowanych na przechowalnie, w których kontrola warunków przechowywania jest bardzo utrudniona, a straty w niesprzyjających warunkach mogą dochodzić do 50%. Podstawowe procesy życiowe, takie jak oddychanie czy transpiracja, towarzyszą ziemniakowi podczas wszystkich etapów produkcji: wzrostu, zbioru i przechowywania. Bulwy wydzielają spore ilości wody i ciepła. Sprzyja to inwazji czynników chorobowych, których rozwój prowadzi do zmian jakościowych plonu. Bulwy przechodzą do głębokiego spoczynku dopiero po kilkunastu dniach od ich złożenia. Po jego zakończeniu w ziemniaku wzmagają się procesy stymulujące kiełkowanie.

Nadrzędną zasadą właściwego przechowywania ziemniaków jest dążenie do minimalizacji strat, których konsekwencjami są: obniżenie zawartości suchej masy, składników odżywczych, wzrost zawartości cukrów redukujących (ciemnienie miąższu). Sadzeniaki, u których zaobserwowano liczne zmiany jakościowe są bardziej podatne na choroby, a ich zdolność kiełkowania się obniża. Gdy dochodzi do drastycznego zmniejszenia masy bulw przez wzrost różnorodnych uszkodzeń naturalnych oraz rozwój chorób grzybowych i bakteryjnych, wtedy straty plonu są największe. Zapewnienie dobrych warunków przechowywania wpływa na ograniczenie rozwoju sprawców najważniejszych chorób tego okresu, do których należą: mokra zgnilizna ziemniaka, sucha zgnilizna ziemniaka, zaraza ziemniaka, parch srebrzysty. Należy pamiętać, że ich obecność na bulwach jest skutkiem niedostatecznej ochrony plantacji podczas sezonu wegetacyjnego. 

Aby ograniczyć straty podczas przechowywania ziemniaków należy: 
- zapewnić temperaturę podczas składowania ziemniaków w zakresie 3–4 stopni Celsjusza,
- zapewnić wilgotność względną powietrza ok. 85%,
- używać zdrowych sadzeniaków i zachować optymalny okres sadzenia,
- uprawiać ziemniaki na glebach lekko zwięzłych,
- prowadzić prawidłową technologię nawożenia oraz ochrony przed chwastami, chorobami i szkodnikami,
- zbiór należy przeprowadzić w warunkach suchych,
- ziemniaki przed przechowaniem przesortować, aby usunąć bulwy uszkodzone i porażone chorobami,
- bulwy przed przechowywaniem powinny być pozostawione na kilka dni w suchym i przewiewnym miejscu, aby umożliwić zabliźnienie się skórki oraz odparowanie nadmiaru wody.

 

kontakt1.jpg
Tomasz Wachowiak
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR