KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Potrawy ze zsiadłym mlekiem - nasze propozycje

Opublikowano 29.03.2019 r.
Dawniej zsiadłe mleko było bardzo popularne szczególnie na polskiej wsi. W ostatnich latach zostało trochę zapomniane. A szkoda, bo wykazuje ono szereg pozytywnych właściwości ze względu na zawartość naturalnych bakterii kwasu mlekowego. Ze zsiadłego mleka można wyczarować również pyszne dania - przygotowaliśmy znakomite przepisy.

Chłodnik buraczany na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2 duże buraki czerwone
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • 5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i cukier do przyprawienia

Wykonanie:

Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce. Rzodkiewkę i ogórki także zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. W dużej misce wymieszać mleko ze śmietaną. Dodać do nich warzywa, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. Ugotować i ostudzić jajka. Pokroić je na pół lub w ćwiartki i przed podaniem włożyć do chłodnika. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami.

 

Makaron w towarzystwie warzyw z białym sosem

  • 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  •  200 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuły ugotować na parze i przestudzić. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoty kolor na łyżce roztopionego masła. Dodać drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć. Na patelnię wrzucić makaron, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na mniejsze cząstki brokuły. Chwilę smażyć razem z cebulą i czosnkiem. Schłodzone mleko mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Danie z patelni wykładamy na talerz, polewamy białym sosem z mleka zsiadłego i śmietany. Na koniec obficie sypiemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Czekoladowe brownie na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 0,25 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek kakao
  • 4 jajka
  • 0,5 słoika konfitury z wiśni
  • 200 g masła
  • 6 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietany 18%


Wykonanie:

W celu przygotowania ciasta masło rozpuścić w małym garnuszku i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mleko dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać do nich rozpuszczone, ale przestudzone masło. Do suchych składników dodać składniki mokre. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Dodać konfiturę i dobrze wymieszać. Tortownicę nasmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.

Aby przygotować polewę, w rondlu zagotować śmietanę z cukrem, mieszając od czasu do czasu. Dodać kakao i masło. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć polewę z ognia i wystudzić.

Wystudzone ciasto polać przestudzoną polewą i gotowe.

 

Puszyste placuszki ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Żółtko ubić z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Połączyć mąkę z puszystą masą. Osobno ubić pianę z białka jajka i delikatnie połączyć z masą. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nakładać łyżką ciasto, by powstały małe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Z podanej porcji wyjdzie około 20 placuszków. Jeść ze śmietaną, cukrem lub dżemem.

 

Ale pyszności! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj