KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

GIS ostrzega: salmonella w skorupkach jaj sprzedawanych w znanej sieci sklepów

Opublikowano 22.03.2019 r.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie: na powierzchni skorupek jaj sprzedawanych pod nazwą "zdrovo Rodzinkovo" znaleziono pałeczki Salmonella Enteritidis. Producent już wycofał produkt ze sprzedaży.

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis stwierdzono na powierzchni skorupek jaj, sprzedawanych pod nazwą "zdrovo Rodzinkovo" (30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3).

Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03  PWK93K3  A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901 - informuje GIS.

Producentem jaj jest Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. (Zakład pakowania jaj: PL30225901). Firma podjęła dobrowolną decyzję o wycofaniu produktu z obrotu. Z kolei dystrybutor - Jeronimo Martins Polska S.A. - potwierdził wycofanie partii jaj i poinformował, że ww. partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o sprawie Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec fermy i zakładu pakowania. GLW w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych. 

Jakie zalecenia dla konsumentów?

GIS poinformował, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

 

AKTUALIZACJA na dzień 26 marca 2019 r. 

 

Główny Inspektorat Sanitarny w dniu 26 marca 2019 r. w komunikacie  Aktualizacja komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj, poinformował


W uzupełnieniu do komunikatu z dnia 21.03.2019 r. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w drugiej próbce jaj pobranych do badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane numerem partii 31-03  PWK93K2  A

Kraj pochodzenia – Polska

Najlepiej spożyć przed: data na górze opakowania

Numer partii – data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03  PWK93K2  A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL 30225901, a na skorupce znajduje się kod:  3PL30051328 K2

Producent – Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901

Dystrybutor – Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa

Źródło: GIS

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO