Wiosenna forsycja i jej właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze forsycji
Forsycja należy do gatunku krzewów oliwkowatych, wyróżniamy jej 8 gatunków, najpopularniejszym jest Forsythia suspensa. Co ciekawe, łacińska nazwa rodzajowa rośliny upamiętnia szkockiego botanika Williama Forsytha.
Kwiaty forsycji są cennym surowcem leczniczym, ponieważ posiadają dużą zawartość flawonoidów, lignanów i saponin. Szczególną uwagę powinniśmy zwrózić na rutynę, która jest flawonoidem, wykazującym działanie przeciwutleniające oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry oraz chroni nasz organizm przed chorobami. Poza tym rutyna wspomaga działanie witaminy C, które w połączeniu idealnie sprawdzają się, np. w leczeniu przeziębień i infekcji.
W kwiatach forsycji występują także kwercetyny, które mają działanie przeciwalergiczne (spowalniają wydzielanie histaminy) i przeciwzapalne.
Napar z forsycji
Napar z forsycji poleca się pić na wzmocnienie odporności i wtedy, kiedy już dopada nas jakaś infekcja. Najpierw musimy zebrać kwiaty forsycji, warto także ususzyć je na zapas (suszymy w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscy, bez dostępu promieni słonecznych). Kwiaty powinny być zbierane tuż po rozwinięciu lub, kiedy są jeszcze na wpół otwarte. Prawidłowo zasuszone, nie powinny stracić koloru.
Aby przygotować napar, należy garść kwiatów suszonych lub świeżych skroplić odrobiną spirytusu, zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy i pijemy małymi łykami (po trochu przez cały dzień). Takim naparem można również przemywać oczy przy zapaleniu spojówek.
Jadalne kwiaty forsycji
Kwiaty forsycji są jadalne, dlatego jeśli masz dostęp do czystych kwiatów ze swojego ogródka, możesz z powodzeniem zdobić nimi wiosenne kanapki, dodać do sałatek i surówek.
Nalewka z forsycji
- 100 g świeżych kwiatów forsycji
- 0,5 l wódki
Kwiaty wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni – codziennie wstrząsamy. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę.
Nalewkę poleca się pić leczniczo, na wzmocnienie odporności – jednorazowo 10 ml. Warto dodać, że wodno-alkoholowe wyciągi z forsycji obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i uspokajająco.
Już za chwilę forsycja rozkwitnie pięknymi, żółtymi kwiatami. Wykorzystaj jej moc i przygotuj zdrowotne mikstury!
Źródło: Porady na zdrowie, dr Henryk Różański
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|