KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zdrowe, wiosenne obiady - 4 propozycje

Opublikowano 21.03.2019 r.
Już oficjalnie mamy wiosnę! Kiedy, jak nie teraz zmienić swoje menu. Zamiast tłustych potraw, które jedliśmy zimą, sięgnijmy po zdrową porcję warzyw. Poznaj 4 przepisy na pyszne wiosenne dania obiadowe. Przygotujesz je w kilkanaście minut.

Grillowany łosoś z sałatką grecką

To nieskomplikowane danie przygotujesz w 20 minut. Doskonale komponuje się z sosem tzatziki.

Składniki:

  • 1 duży jogurt grecki
  •  sok z połowy cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • koperek
  • 2 łyżki świeżych liści mięty
  •  2 filety z łososia bez skóry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 5 pomidorów
  • 1 ogórek
  •  1/4 czerwonej cebuli

Jak przygotować grillowanego łososia z sałatą grecką krok po kroku?

W małej misce przygotuj marynatę. Połącz jogurt, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz posiekaną miętę i koperek. Dopraw łososia solą i zanurz go w marynacie. Włóż do lodówki na kilka godzin. A następnie grilluj do zarumienienia z każdej strony. W dużej misce połącz pokrojone w małe cząstki pomidory, pokrojony w plasterki ogórek i cienko pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, sól i pieprz do smaku. I gotowe.

 

Dorsz wędzony w towarzystwie zielonej fasolki

Składniki na 2 porcje:

  • dwa filety z dorsza
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • masło
  • sok z cytryny
  • 300 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju

Jak przygotować dorsza w towarzystwie fasolki krok po kroku?

Opłukać fasolkę i odciąć szypułki. Ugotować fasolkę na parze aż do miękkości. Posiekać cebulę w drobną kostkę i podsmażyć ją na 1 łyżce rozgrzanego masła. Smażyć do zarumienienia, dodać 1 łyżkę masła i bułki tartej. I odstawić.

Filety z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem z obu stron. Posypać drobno pokrojonym koperkiem i czosnkiem, położyć na nich odrobinę masła. Zawinąć rybę w folię aluminiową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Soczystą, wilgotną i pyszną rybę położyć na talerzu. Fasolkę po ugotowaniu połączyć z podsmażoną bułką tartą i ułożyć obok ryby.

 

Jaglane kotleciki z sosem i surówką     

Składniki na kotleciki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • olej
  • sól i pieprz

Składniki na surówkę:

  • kawałek główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Składniki na sos koperkowy:

  • 0,5 litra mleka
  • 1/4 kostki masła
  • pęczek kopru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  •  sól i pieprz

Jak przygotować kotleciki jaglane?

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, wymieszać z kaszą, płatkami owsianymi, jajkiem i przyprawami. Uformować małe kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron.

Jak przygotować surówkę z kapusty krok po kroku?

Kapustę umyć, drobno pokroić. Posolić i delikatnie ubić. Cebulę drobno posiekać. Obrać marchew i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce, dodać oliwę, cytrynę i przyprawy. Wymieszać.

Jak przygotować sos koperkowy?

Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszać. Wlać mleko, dodać sok z cytryny i przyprawy. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać poszatkowany koperek. Kotleciki polać sosem i zajadać z surówką.

 

Ekspresowa i lekka sałatka z kurczakiem

Składniki:   

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 sałata lodowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 świeżego ananasa
  • oregano
  • papryka ostra i słodka
  • olej
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  •  1 opakowanie jogurtu naturalnego
  •  1 łyżka majonezu
  •  sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Jak przygotować ekspresową sałatkę z kurczakiem?

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku i oczyścić z błon. Pokroić na cienkie plastry. Natrzeć olejem z oregano, solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Tak zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin. Usmażyć na odrobinie oleju lub upiec w piekarniku.

Sałatę obmyć, osuszyć i poskubać na talerze. Paprykę pokroić w kostkę i rozsypać na sałacie. Ananasa pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw na talerzach. Przestudzony filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Czerwoną cebulę drobno posiekać w kostkę i posypać na wierzchu.

W małej miseczce przygotować sos. Połączyć jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku. Wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

 

Zdrowe, pyszne i wiosenne obiady sprawią, że Twój dzień będzie jeszcze bardziej udany i kolorowy ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO