Zdrowe, wiosenne obiady - 4 propozycje

Grillowany łosoś z sałatką grecką
To nieskomplikowane danie przygotujesz w 20 minut. Doskonale komponuje się z sosem tzatziki.
Składniki:
- 1 duży jogurt grecki
- sok z połowy cytryny
- sól
- czarny pieprz
- koperek
- 2 łyżki świeżych liści mięty
- 2 filety z łososia bez skóry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki oregano
- 5 pomidorów
- 1 ogórek
- 1/4 czerwonej cebuli
Jak przygotować grillowanego łososia z sałatą grecką krok po kroku?
W małej misce przygotuj marynatę. Połącz jogurt, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz posiekaną miętę i koperek. Dopraw łososia solą i zanurz go w marynacie. Włóż do lodówki na kilka godzin. A następnie grilluj do zarumienienia z każdej strony. W dużej misce połącz pokrojone w małe cząstki pomidory, pokrojony w plasterki ogórek i cienko pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, sól i pieprz do smaku. I gotowe.
Dorsz wędzony w towarzystwie zielonej fasolki
Składniki na 2 porcje:
- dwa filety z dorsza
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- masło
- sok z cytryny
- 300 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować dorsza w towarzystwie fasolki krok po kroku?
Opłukać fasolkę i odciąć szypułki. Ugotować fasolkę na parze aż do miękkości. Posiekać cebulę w drobną kostkę i podsmażyć ją na 1 łyżce rozgrzanego masła. Smażyć do zarumienienia, dodać 1 łyżkę masła i bułki tartej. I odstawić.
Filety z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem z obu stron. Posypać drobno pokrojonym koperkiem i czosnkiem, położyć na nich odrobinę masła. Zawinąć rybę w folię aluminiową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Soczystą, wilgotną i pyszną rybę położyć na talerzu. Fasolkę po ugotowaniu połączyć z podsmażoną bułką tartą i ułożyć obok ryby.
Jaglane kotleciki z sosem i surówką 
Składniki na kotleciki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- olej
- sól i pieprz
Składniki na surówkę:
- kawałek główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Składniki na sos koperkowy:
- 0,5 litra mleka
- 1/4 kostki masła
- pęczek kopru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- sól i pieprz
Jak przygotować kotleciki jaglane?
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, wymieszać z kaszą, płatkami owsianymi, jajkiem i przyprawami. Uformować małe kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron.
Jak przygotować surówkę z kapusty krok po kroku?
Kapustę umyć, drobno pokroić. Posolić i delikatnie ubić. Cebulę drobno posiekać. Obrać marchew i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce, dodać oliwę, cytrynę i przyprawy. Wymieszać.
Jak przygotować sos koperkowy?
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszać. Wlać mleko, dodać sok z cytryny i przyprawy. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać poszatkowany koperek. Kotleciki polać sosem i zajadać z surówką.
Ekspresowa i lekka sałatka z kurczakiem
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 0,5 świeżego ananasa
- oregano
- papryka ostra i słodka
- olej
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować ekspresową sałatkę z kurczakiem?
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku i oczyścić z błon. Pokroić na cienkie plastry. Natrzeć olejem z oregano, solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Tak zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin. Usmażyć na odrobinie oleju lub upiec w piekarniku.
Sałatę obmyć, osuszyć i poskubać na talerze. Paprykę pokroić w kostkę i rozsypać na sałacie. Ananasa pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw na talerzach. Przestudzony filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Czerwoną cebulę drobno posiekać w kostkę i posypać na wierzchu.
W małej miseczce przygotować sos. Połączyć jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku. Wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!
Zdrowe, pyszne i wiosenne obiady sprawią, że Twój dzień będzie jeszcze bardziej udany i kolorowy ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|