KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ryba z puszki w wyśmienitych daniach

Opublikowano 15.03.2019 r.
Ryby z puszki, dobrej jakości i od odpowiedniego producenta to bardzo zdrowy i wartościowy produkt. Często są spożywane w okresie Wielkiego Postu. A jak sardynki, tuńczyka, śledzie czy makrelę z puszki wykorzystać w pysznych daniach? Przygotowaliśmy rewelacyjne przepisy!  

Oczywiście, nic nie zastąpi świeżych ryb, ale jeśli nie mamy do nich dostępu warto raz na jakiś czas zjeść konserwy rybne. Nie tylko łatwo się przechowują, długo zachowują świeżość i termin ważności, ale z ich pomocą szybko i łatwo można przygotować wiele dań. Ryby z puszki w niektórych krajach to największy rarytas, a przygotowanie ich należy do najwyższej sztuki kulinarnej. Jest tak np. w Hiszpanii i Portugalii, gdzie zapuszkowane sardynki to dobro narodowe, najlepsza pamiątka przywieziona z podróży. Są ryby w wielu odmianach, np. w oleju, oliwie, z ostrą papryczką, w sosie pomidorowym, z cytryną, piklami, kaparami czy oliwkami.

Zdrowa ryba

Ryby to bogactwo białka i kwasów omega-3. Jak pokazują badania - tych ostatnich spożywamy zdecydowanie za mało! Polacy w ogóle jedzą mało ryb w porównaniu z innymi populacjami, natomiast to właśnie w rybach znajdziemy najwięcej tych kwasów. Niektóre ryby z puszki np. szprotki czy sardynki są bogactwem wapnia – powinniśmy je jeść w całości, z ośćmi i kręgosłupem – tam znajdziemy najwięcej wapnia. Wapń niezbędny jest do zdrowych kości i budowania silnej tkanki kostnej. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w wieku menopauzalnym, kiedy masa kostna znacząco słabnie i maleje, a kobiety narażone są wtedy na złamania i urazy. Ryby pomogą także w koncentracji (świetne więc dla uczniów i studentów) i na dobry nastrój (dla wszystkich). Na ryby w puszkach powinny uważać jedynie osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi – znajduje się w nich sporo soli (ale przypominam, że tyle samo, a nawet więcej znajdziemy w chipsach, paluszkach, wędlinach, kiełbasach, czy…chlebie!). Ryb konserwowych nie podajemy także małym dzieciom.

Pasta z sardynek

Składniki:

  • puszka sardynek odsączona z oleju bądź oliwy
  • 1 łyżka oleju bądź oliwy z sardynek (jeśli mamy ryby w zalewie tylko z wody i soli)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • ewentualnie chilli jeśli lubimy ostre smaki
  • posiekana cebulka, cebulka dymka lub szczypiorek

 

Sposób przygotowania:
Sardynki odsączamy zachowując 1-2 łyżki oliwy bądź oleju lub odsączamy z wody i dodajemy 2 łyżki oliwy. Miksujemy. Dodajemy ocet balsamiczny, szczyptę czarnego pieprzu i soli oraz chilli jeśli lubimy. Miksujemy ponownie. Możemy dodać posiekaną cebulkę/cebulkę dymkę i szczypiorek. Jeśli chodzi o konsystencję pasty – możemy dodać więcej wody, jeśli jest za gęsta. Podajemy na kanapkach lub pieczywie. Pycha!


Makaron spaghetti ze szprotkami, natką i skórką cytrynową

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • garść szprotek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • sok i skórka starta z cytryny
  • ewentualnie 1 łyżka kaparów 
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Zostawić ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Na patelni na oliwie podsmażyć czosnek (uważać, żeby się nie zbrązowił bo będzie gorzki i niesmaczny), dodać szprotki pokrojone na mniejsze, ale nie bardzo małe kawałki, ewentualnie łyżkę kaparów. Podsmażyć chwilę. Dodać następnie ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą, porządną garść posiekanej natki pietruszki i skórkę cytrynową (ja lubię dużo). Koniecznie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wykładać na talerze. Można już na talerzach polać dodatkowo oliwą z oliwek, posypać natką pietruszki, resztką kaparów (ale uwaga, szprotki są słone), skórką cytrynową. 

PS. Sos, który zostanie nam na talerzu po zjedzeniu makaronu najlepiej zgarnąć bułeczką – znużyć ją w sosie i wyczyścić talerz – jak prawdziwy Włoch.

 

Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju/oliwie bądź sosie własnym
  • kilka pomidorów suszonych w oleju (4-5)
  • garść świeżych ziół (np. bazylia, natka pietruszki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączyć, zmiksować z suszonymi pomidorami i olejem z pomidorów (ok. 1-2 łyżek). Dodać świeżo posiekane zioła, doprawić pieprzem. Pyszna i szybka pasta na kanapki.


Pasta z łososia z koperkowym majonezem

Składniki:

  • 1 łosoś z puszki
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • duża garść koperku
  • czarny pieprz do smaku
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:
Łososia odsączyć z zalewy. Zmiksować z 1 łyżką majonezu i 1 łyżką oliwy. Dodać sok z cytryny do smaku (sporo), świeżo mielony czarny pieprz i dużą ilość świeżego posiekanego koperku. Dzięki dodatkowi cytryny pasta nie jest mdła, a lekka i odświeżająca.

 

Makrele z puszki w sosie pomidorowym na ciepło

Prosty i szybki sposób na ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z chlebem z masłem.

Składniki:

  • 1 opakowanie makreli z puszki
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • garść ulubionych świeżych ziół (np. bazylia, natka pietruszki)
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory oraz odsączoną makrelę. Chwilę pogotować, doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Dodać posiekane świeże zioła. Jeść na ciepło, w towarzystwie ulubionego pieczywa. Wspaniała ciepła kolacja!

 

Śledzie słodko-słone inaczej – w sosie kurkumowym z daktylami

Składniki:

  • 1 opakowanie śledzi, odsączonych
  • kawałek drobno posiekanego pora
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżeczka kurkmy
  • kilka daktyli, posiekanych
  • szczypiorek
  • pieprz, chilli do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora posiekać drobniutko. Tak samo ogórka kiszonego. Daktyle pokroić na mniejsze kawałeczki (jeśli mamy świeże daktyle – pamiętajmy o wyjęciu pestki). Śmietanę wymieszać z majonezem i kurkumą, dodać posiekany por, kiszonego ogórka i daktyle. Wymieszać. Dodać świeżo mielony czarny pieprz, chilli i sok z cytryny (odrobinę). Śledzia zalać marynatą kurkumową. Odstawić do lodówki na noc do przegryzienia. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jeść najlepiej z bułeczką z masłem. Te śledzie to kwintesencja smaku – słodkie, słone, kwaśne i ostre jednocześnie. Pycha!

 

Dobra rybka, kilka dodatkowych składników i pyszne danie gotowe! Wypróbujcie koniecznie!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO