KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
25 marca 2019

Marchewka w kuchni na różne sposoby - szybko, pysznie i zdrowo

Myślisz, że z marchewki można zrobić tylko surówkę? Otóż nie! Marchewkę w kuchni wykorzystasz na wiele sposobów. Przekonaj się, że z tym zdrowym warzywem przygotujesz pyszne dania i desery. Mamy rewelacyjne przepisy!

Marchewka to popularne warzywo, które znajdziemy w warzywniaku o każdej porze roku. Jest słodka, chrupiąca, pożywna i bardzo odżywcza. Marchew to źródło przede wszystkim beta-karotenu, błonnika, witaminy K, potasu i wielu antyoksydantów. Marchewki cechują się wysoką wartością odżywczą. Mało kaloryczne, świetne dla figury, obniżają poziom złego cholesterolu i działają zbawiennie na wzrok i oczy. Co ciekawe, marchew chrupana na surowo oczyszcza zęby niczym najlepsza szczoteczka. Pogryzanie marchewek jest bardzo dobre dla kształtowania zgryzu i zdrowych, mocnych zębów. Natomiast sok z marchwi pomoże na piękną cerę i wpłynie na ładny kolor skóry. 

Kilka marchewkowych ciekawostek? 

    • Wg badań to najpopularniejsze warzywo na świecie, tuż po ziemniakach.
    • Marchewka często kojarzy się z królikami, które się nią zajadają lub z bajką o znanym króliku o wielkich i długich zębach. Mało kto wie, że zwierzęta te owszem, mogą ją jeść, ale nie za dużo – marchew jest bardzo dobra dla zdrowia króliczych zębów, ale zawiera jednak cukier, który w za dużych dawkach może odbić się na zdrowiu naszych czworonożnych kolegów.
    • Na świecie istnieje ponad 100 gatunków marchewek.
    • Nazwa angielska „carrot” pochodzi od greckiego słowa „karoton”.
    • W dawnych wiekach kobiety zamiast kwiatów upiększały swoje kapelusze liścmi marchewek oraz ich natką
    • Polak zjada średnio 5,5 kg marchewek rocznie.
    • Największa na świecie marchew ważyła blisko 9 kg i miała ok. 5,5 metra długości!

Jak jeść marchewki?
    • Najprościej – na surowo, pokrojone na mniejsze kawałki, same lub z ulubionym dipem np. na bazie jogurtu naturalnego, czy pasty z roślin strączkowych (np. ciecierzycy, fasoli, zielonego groszku) a la hummus.
    • Pyszne są pieczone marchewki – zastąpić mogą słodycze.
    • Gotowaną marchewkę w formie puree możemy dodać do owsianki, czy kaszki dla dzieci.
    • Puree z marchwi może posłużyć jako baza do placków, naleśników, nadzienia, pasty do kanapek, dodatku do ciasta.
    • Bardzo zdrowe jest dodawanie tłuszczu do marchewek, gotowanie lub podsmażanie jej z dodatkiem tłuszczu – karotenoidy przyswajają się wtedy o wiele lepiej, pamiętajmy, że większość witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Nie bójmy się więc go, to strażnik naszego zdrowia.
    • Surowa, starta marchewka to świetny składnik sałatek i surówek – kto pamięta chociażby marchewkę z jabłkiem z dzieciństwa? Nasze mamy i babcie wiedziały, co dobre – taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa, bardzo zdrowa.

A oto kilka z wielu możliwości wykorzystania marchewek w kuchni:

 

Placki marchewkowe najprostsze

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki do zagęszczenia masy
  • ewentualnie posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia placuszków

 

Sposób przygotowania:

Marchewki zetrzeć na tarce. Dodać jajko i mąkę do zagęszczenia masy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć niewielkie placuszki, z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem naturalnym lub sałatką na kolację lub wegetariański obiad.

 

 

Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 500 gr marchwi
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia lub oliwa z oliwek
  • pół szklanki mleczka kokosowego (mleko kokosowe daje przyjemny, orientalny i aromatyczny smak, ale jeśli nie mamy możemy dodać po prostu tłustą śmietankę roślinną bądź zwykłą)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Imbir obrać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło lub inny tłuszcz, który akurat używamy. Podsmażyć cebulę, potem imbir. Na koniec dodać marchew. Zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować. Dodać mleko kokosowe lub śmietankę, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem (uwaga na pieprz – imbir odpowiada już w zupie za ostry smak) i zajadać. Taka zupa to świetny sposób na ciepłą, lekką, zdrową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru wspaniale rozgrzewa i wzmacnia odporność.

 

 


Pasta marchewkowa do kanapek

Składniki:

  • 3 ugotowane marchewki
  • garść ulubionych orzechów (najlepiej włoskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ugotowaną marchewkę zmiksować z orzechami, oliwą. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. Jeśli za rzadka – więcej orzechów lub np. płatków drożdżowych do zagęszczenia masy. Doprawić solą i pieprzem. Wspaniałe i zdrowe smarowidło do kanapek!

 

 

 

Marchewka z miodowo-maślanym sosie

Składniki:

 

  • ok. 300 gr marchewki (najlepiej małej "baby" z mrożonki, ale może być też zwykła, pokrojona na mniejsze kawałki)
  • 2 duże łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ewentualnie garść natki pietruszki do posypania
  • sezam w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Marchewkę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (żeby była nierozgotowana, najlepiej al dente). Odcedzić. Na patelni lub w garnku rozgrzać masło, dodać marchewkę i pomieszać, by warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać miód i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można posypać posiekaną natką pietruszki (pycha!) lub ziarnami sezamu. Taka marchewka to świetna jarzynka na ciepło. Ja lubię ją podawać z ryżem na kolację lub jeść z kawałkiem bułeczki.

 

 

 

Makaron z sosem marchewkowym

Składniki:

  • 3 duże marchewki ugotowane i zmiksowane na puree
  • makaron (najlepiej krótki typu penne, fussili, farfalle)
  • garść startego parmezanu lub 2 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeże listki bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pamiętajmy o nierozgotowywaniu makaronu – ma być al dente – to nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze – dzięki temu makaron będzie też lepiej absorbował sos) zostawiając ok. ¾ szklanki wody po gotowaniu makaronu – będzie nam potrzebne przy sosie marchewkowym. Marchewkę zmiksować z oliwą, czosnkiem, orzeszkami uprażonymi na złoto na patelni. Doprawić solą, i pieprzem (uważać z solą – woda po gotowaniu makaronu oraz sam makaron zawierają już sól). Dodać starty parmezan lub płatki drożdżowe (wersja dla wegan lub uczulonych na nabiał) i wymieszać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka, dodać sos marchewkowy, wymieszać i dodać tyle wody z gotowania makaronu, by powstał jedwabisty sos. Makaron wykładać na talerze, można dekorować świeżymi listkami bazylii. Po prostu pyszne!

 

 

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki marchewki startej na tarce
  • tłuszcz do wysmarowania foremki

Na polewę:

  • 250 gr serka śmietankowego typu philadephia
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia (kwadratową, prostokątną lub w formie keksówki) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. W misce umieścić mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać rozbite jajka z wanilią. W innej misce umieścić cukier i olej i ubijać mikserem do połączenia się składników. Następnie na małych obrotach miksera dodać 1/3 porcji mąki i ubijać do połączenia się składników. Następnie dodać ok. 1/3 porcji jajek i dalej ubijać. Postępować tak aż do wyczerpania się wszystkich składników. Wyłączyć mikser i dodać marchewkę. Wmieszać ją w ciasto. Ciasto wlać do formy i piec ok. 40-50 minut. Jeśli będzie bardzo brązowieć przykryć folią do pieczenia w piekarniku. Upieczone ciasto marchewkowe wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można zrobić do niego polewę z serka śmietankowego.  Polewa:
Serek i masło umieścić i misce i zmiksować mikserem do połączenia się składników na małych obrotach. Powoli dodawać cukier puder, wanilię i sól. Na koniec włączyć szybkie mocne obroty by napowietrzyć polewę. Wysmarować wierzch ciasta marchewkowego.

 

 

 

Jak widać, możliwości kulinarnego wykorzystania marchewki jest wiele - wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakują nasze propozycje marchewkowych smakołyków! :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice