KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

W świecie Hildegardy... orkiszowe słodkości na karnawał

Opublikowano 05.02.2021 r.
Kulinarnych propozycji na tłusty czwartek i ostatnie dni karnawału ciąg dalszy :-) Tym razem zapraszamy Was do świata św. Hildegardy i zachęcamy do przygotowania pysznych smakołyków - polecamy orkiszowe pączki, różyczki i pralinki.

Różyczki orkiszowe

Składniki:
• 200 g mąki orkiszowej (typ 650)
• 3 żółtka
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• szczypta soli
• szczypta galgantu
• szczypta bertramu
• 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia)
• ulubiona konfitura: z róży, wiśni lub pigwy
• cukier puder trzcinowy z wanilią

Wykonanie:

Ciasto zagnieść do konsystencji ciasta na pierogi (dokładnie wyrobione ciasto odkleja się od dłoni, pozostawiając je czyste). Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie starannie je rozwałkować na grubość ok. 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wykrawać duże koła, a kieliszkiem mniejsze. Naciąć obrzeża w 4 miejscach. Na każde duże kółko położyć małe i docisnąć palcem na środku, aby się skleiły. W rondlu mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim ciastka do zrumienienia na kolor herbacianych róż. Bardzo ostrożnie – różyczki są niezwykle kruche – wykładać na papierowy ręcznik lub bibułę. Na osączone dodać łyżeczkę konfitury i posypać obficie cukrem pudrem połączonym z wanilią.

 

 

Pączki orkiszowe 

Składniki:

• 60 g cukru trzcinowego
• 1 szklanka mleka
• 1⁄2 kg mąki orkiszowej (typ 650)
• 50 g świeżych drożdży
• 100 g masła klarowanego
• 1 szczypta soli
• 4 żółtka
• 2 łyżki rumu, soku z cytryny lub octu winnego
• 1⁄3 łyżeczki bertramu
• 1⁄3 łyżeczki galgantu
• konfitura (np. z wiśni, malin, róży lub pigwy)
• 1 l oleju słonecznikowego (do smażenia)
• cukier puder trzcinowy

Wykonanie:

Podgrzać mleko z masłem. Mieszając, dodać drożdze, cukier trzcinowy i żółtka. Przełożyć do większego naczynia. Dodać mąkę orkiszową i sól. Wszystko wyrobić. Dodać rum (ewentualnie sok z cytryny albo ocet winny), dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Nie powinno być zbyt gęste. Ciasto przykryte czystą, bawełnianą serwetką odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, po czym wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować. Wyrabiać małe placuszki, na środek każdego nakładać łyżeczką wybrany dżem lub konfiturę (o temperaturze pokojowej), następnie ostrożnie formować kulki, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Do nadziewania można też użyć tzw. szprycy, nadziewając pączki przed albo po upieczeniu. Ten drugi sposób jest polecany zwłaszcza osobom niewprawionym. Uformowane pączki odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Kiedy pączki podwoją swoją objętość, smażyć w dużym rondlu na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia, następnie odwrócić na drugą stronę. Pączki powinny pływać swobodnie, więc nie można smażyć zbyt dużej ilości jednocześnie. Odpowiednia konsystencja ciasta (nie za gęste) oraz dobre jego wyrośnięcie (ale nie przerośnięcie) sprawia, że pączki zanurzą się w tłuszczu jedynie do połowy. Powstanie wtedy na nich jasna obwódka, świadcząca o idealnym przyrządzeniu ciasta. Usmażone pączki kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po odsączeniu przełożyć do innego naczynia i posypać trzcinowym cukrem pudrem. Smacznego!
 

Pralinki kasztanowe

Składniki:

• 400 g jadalnych kasztanów gotowanych
• 4–5 łyżek syropu klonowego
• 200 g migdałów mielonych lub wiórek kokosowych (do wyboru)

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Uformować ręcznie małe kulki. Obtoczyć w mielonych migdałach lub wiórkach kokosowych. Ułożyć w papilotkach (papierowych foremkach) lub w pudełku. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone.

 

Kto skusi się na smakołyki według receptur św. Hildegardy? 

 

Przepisy pochodzą z "Hildegardowej kuchni polskiej" A., K. i L.Walkowskich, Polskie Centrum św. Hildegardy 2018 

kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO