KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kulinarne wariacje na temat pączka

Opublikowano 05.02.2021 r.
Już za chwilę tłusty czwartek – to dzień, w którym według tradycji każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Ma to oczywiście zapewnić szczęście. A że szczęścia nigdy za wiele, to proponujemy Wam wypróbowanie przepisów na pączki z różnych zakątków świata. 

Pączki hiszpańskie - churros

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 200 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Mleko należy zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 2 minutach powstanie gładka masa, oznacza to, że jest gotowa. Masę należy ostudzić. Następnie wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta – powinny mieć około 10 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Churros smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wyborne!

 

Amerykańskie pączki z dziurką – donuty

Składniki:

  • 750 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników (roztopione masło na koniec) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny (przykrywamy ściereczką).  Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta koła, a za pomocą małego kieliszka mniejsze kółka w środku. Pozostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym i gotowe. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane i udekorowane kolorową posypką.

 

 

Włoskie pączki baci di ricotta

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jaja
  • 1  szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego

Sposób przygotowania: Serek ucieramy z jajkami, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Małe pączusie smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odsączamy z  tłuszczu na ręczniku papierowym.  Rewelacyjnie smakują posypane cukrem pudrem. 

 

 

Nowoorleańskie pączki beignets

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szklanka letniej wody
  • 100 g mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania: W wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy jajko i mleko skondensowane. Dosypujemy mąke, sól, wyrabiamy ciasto - na koniec dodajemy roztopione lub bardzo miękkie masło. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kwadraty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Najlepiej smakuja świeżutkie i posypane cukrem pudrem :-)

 

Norweskie pączki fastelavnsboller

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Do przełożenia:

  • 400 g kremówki
  • 8 łyżek likieru z adwokatu

Na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

Sposób przygotowania:  z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.


A Wy jakie słodkości przygotujecie na tłusty czwartek? 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO