KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czesi znaleźli salmonellę w polskiej wołowinie

Opublikowano 21.02.2019 r.
W polskiej wołowinie importowanej do Czech, czescy inspektorzy weterynarii odkryli niebezpieczną salmonellę. Teraz każda partia polskiej wołowiny będzie sprawdzana przed wprowadzeniem na rynek.

Państwowa Administracja Weterynaryjna Czech (JRC) nakazała natychmiastowe wycofanie ze sprzedaży około 700 kilogramów wołowiny z Polski. Testy potwierdziły, że zawiera ona bakterie Salmonella. Próbki zostały pobrane z magazynu w regionie środkowoczeskim. Ministerstwo Rolnictwa ogłosiło nadzwyczajne środki weterynaryjne: cała wołowina z Polski musi zostać zbadana przed wprowadzeniem na rynek, bez względu na jej zdrowie.

Mięso z Polski zawierało bakterie Salmonella. Dlatego natychmiast ogłosimy nadzwyczajne środki weterynaryjne. Każdy kawałek wołowiny z Polski, który ma zostać przywieziony, będzie musiał zostać sprawdzony przez importera przed wprowadzeniem go do obrotu w celu ochrony zdrowia. Musimy zapewnić bezpieczeństwo naszym konsumentom - powiedział minister rolnictwa Miroslav Toman.

Ministerstwo Rolnictwa Czech podzieliło się tą informacją na swoim profilu w mediach społecznościowych. Szczególnie bolesne dla polskich producentów mogą być komentarze.

Polska żywność to na ogół odpady - pisze jedna z komentujących osób. - Pozwalając na import polskiej żywności świadomie krzywdzicie obywateli Republiki Czeskiej!!!

 

 

źródło: Ministerstwo Rolnictwa Czech http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2019_v-polskem-hovezim-dovezenem-do-cr-dnes.html?fbclid=IwAR30b17y3PGOSPgLoZZHPFxOd-09SkaD30gpCn175cuM4_MZDnDojHS65GY

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:salmonella w wołowinie
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO