KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zakwas niejedno ma imię - z czego zrobić i po co?

Opublikowano 14.02.2019 r.
O zakwasie najczęściej słyszymy w przypadku domowego pieczywa. Miłośnicy gotowania z pewnością wiedzą, że istnieje także zakwas na żurek. Jest i zakwas, który dba o nasze zdrowie. A chodzi tu o sok z buraków. Jak widać, zakwas niejedno ma imię ;-)  

Zakwas do chleba

Dawniej ludzie sami piekli w domach pyszne chleby. To właśnie zakwas, poza mąką i wodą, był jednym z głównych składników pysznego domowego chleba. Co ciekawe, dziś chleby, które kupujemy z piekarni, raczej nie zawierają zakwasu. Zamiast tego są wypełnione spulchniaczami, drożdżami oraz innymi dodatkami. A szkoda, bo zakwas wskazuje mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czy wiesz, że możesz go samodzielnie zrobić we własnym domu? W tym cel wystarczy połączyć w odpowiednich proporcjach wodę i mąkę. Umieścić je w słoiku, wymieszać i pozostawić w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy i kwas octowy. Na zakwasie można zrobić wszelkiego rodzaju bułki i chleb, a także domowy makaron czy naleśniki.

Zalety zakwasu:

  • jest naturalnym konserwantem pieczywa,
  • przyspiesza trawienie glutenu,
  •  ułatwia przyswajanie substancji odżywczych,
  • ułatwia trawienie pieczywa,
  • wpływa na jakość pieczywa.

Składniki do przygotowania zakwasu do chleba:

  • 1 litrowy słoik
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka letniej wody

Jak zrobić zakwas do chleba krok po kroku?

Przygotuj czysty słoik. Wsyp do niego mąkę oraz wlej szklankę ciepłej wody. Delikatnie wymieszaj. Nie zwracaj uwagi na ewentualne grudki. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką, zawiąż i odstaw w ciepłe miejsce. W ciągu pięciu najbliższych dni trzeba dokarmiać zakwas. Czyli każdego dnia dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę wody. I zawsze odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie 5 dni możesz wykorzystać przygotowany przez siebie zakwas, na przykład do upieczenia chleba. Warto zostawić sobie odrobinę zakwasu i nadal go dokarmiać, aby ciągle rósł. Jeśli chwilowo nie będzie potrzebny to można go wstawić do lodówki na dwa tygodnie, wówczas nie trzeba go dokarmiać.

Warto podkreślić, że im zakwas jest starszy, tym lepiej. A z raz przygotowanego zakwasu można korzystać nawet przez kilka lat. Dojrzały zakwas ma kwaśny, drożdżowo-octowy zapach, brązowy kolor i konsystencję gęstej śmietany. Co ciekawe, zakwas możesz także wysuszyć i trzymać przez nawet kilka lat w szczelnie zamkniętym słoiku. W tym celu należy rozsmarować cienką warstwę zakwasu na papierze do pieczenia i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie oderwać i pokruszyć na mniejsze kawałki, a następnie szczelnie zamknąć w słoiku. Kiedy zechcesz znów użyć swojego zakwasu, wówczas trzeba go aktywować. A to bardzo proste, bo wystarczy zważyć suchy zakwas, dodać mu taką samą ilość wody i wymieszać. A następnie dokarmiać przez kilka dni, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, wówczas znów można go używać.

 

Zakwas do żurku

Do przygotowania pysznego żurku także trzeba wcześniej przygotować zakwas :-)

Składniki zakwasu na żurek:

  • 300 ml wody
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Jak przygotować zakwas na pyszny żurek?

Do dużego słoika ze szkła wysp mąkę, wlej ciepłą wodę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dodaj do słoika wraz z przyprawami. Słoik przykryj bawełnianą szmatką, zawiąż i odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie kilku godzin znów wymieszaj. I odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni. Po tym czasie sprawdź, czy jego zapach i smak jest intensywny i kwaśny. Jeśli tak -  to możesz się zabrać za przygotowanie żurku.


Zakwas z buraków

To wyjątkowy napój, który wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Zaleta spożywania zakwasu z buraka:

  • wzmacnia odporność,
  • uzupełnia niedobory witamin i minerałów,
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
  • neutralizuje działanie wolnych rodników,
  •  poprawia pracę wątroby,
  • reguluje poziom hormonów w organizmie,
  • usuwa toksyny,
  •  łagodzi stany zapalne,
  • odmładza.

Składniki na zakwas z buraków:

  • 3 litrowy słoik
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry wody

Jak zrobić zakwas z buraków dla zdrowia i urody?

Umyj i obierz buraki ze skórki. Pokrój na grube plastry i ułóż warstwowo w słoiku, wkładając na przemian buraki i czosnek z przyprawami. Na wierzchu pozostaw plastry buraków. Zagotuj i przestudź wodę. Rozpuść w niej sól i zalej buraki w słoiku. Przykryj go bawełnianą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 6 dni. Następnie przecedź zakwas buraczany, wlej do słoika, zakręć i wstaw do lodówki.

Warto pić każdego dnia profilaktycznie dla zdrowia 1 szklankę zakwasu z buraków albo używać go do gotowania barszczu.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO