KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pomarańcze na słodko i wytrawnie

Opublikowano 02.01.2021 r.
Zima to najlepszy czas na owoce cytrusowe, szczególnie pomarańcze. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. Pomarańcze to nie tylko cenne źródło witaminy C i składników mineralnych – to przede wszystkim cudowny smak i aromat, który warto wykorzystać w deserach i innych daniach. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów!

Ciasto pomarańczowe

Składniki:

  • 350 gr mąki
  • 120 gr cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 gr masła
  • 3 jajka
  • sok z 1 pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 30 ml likieru pomarańczowego (najlepsze arancello, lub inny likier)
  • bułka tarta

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z mąką. Włączamy mikser i na wolnych obrotach miksujemy składniki dodając po jednym jajku. Po połączeniu się składników dodajemy likier pomarańczowy oraz sok z pomarańczy. Potem skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy (pamiętajmy, by przed dodaniem skórki z pomarańczy sparzyć owoc). Ciasto przelewamy do okrągłej formy przypominającej tortownicę lub do babek, wysypanej bułką tartą i wysmarowanej masłem. Pieczemy ok 40-50 minut - na złoto. Ciasto świetnie smakuje z ciepłą czarną herbatą typu Earl Grey!

 

Domowy likier pomarańczowy

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 500 ml spirytusu/wódki
  • 500 ml wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania: pomarańcze dobrze myjemy i szorujemy pod wrzątkiem, aby pozbyć się zanieczyszczeń (o niepryskane, świeże, prawdziwie niewoskowane pomarańcze jest bardzo trudno). Pomarańcze obieramy cienko (z owoców, by nie marnować zróbmy sok), skórki zalewamy spirytusem i zamykamy na ok. tydzień w słoiku w ciemnym miejscu (np. w szafie). Po tygodniu odcedzamy. Przygotowujemy syrop: wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Wlewamy do odcedzonych skórek pomarańczowych i zamykamy słoik. Mamy domowy likier pomarańczowy. Świetny na noc, na sen, na zimowe wieczory przy kominku… Właściwie, na każdy czas ;-)

 

Ciasteczka pomarańczowe z cukrem pudrem

Składniki:

  • 100 gr masła
  • 100 gr cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 jajko
  • 350 gr mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • cukier, cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Sposób przygotowania: masło z cukrem ubijamy. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i miksujemy do połączenia się składników. W trakcie miksowania wsypujemy mąkę (ok. połowy porcji) i proszek do pieczenia. Kończymy ubijanie mikserem, a pozostałą mąkę dodajemy i mieszamy łyżką. Ciasto wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki ,by odpoczęło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, formujemy  małe kuleczki na ciasteczka. Każdą obtaczamy na początku w zwykłym cukrze, a potem cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia w lekkich odstępach i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-15 minut (pieką się błyskawicznie). Ciasteczka najlepsze są blade – nie dopuśćmy do ich zbrązowienia. Najlepiej smakują z czarną, mocną kawą. 

 

Zielona sałatka z pomarańczami, ogórkiem, bazylią i słonym serem feta

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • pół zielonego ogórka
  • garść sałaty lub dowolnej mieszanki sałat lub dowolnych zielonych liści (szpinak baby, rukola, roszponka, endywia, masłowa, karbowana, lodowa itd.)
  • ser feta lub inny typu feta (słony ser najlepiej kozi lub owczy, ale może też być krowi, ale wtedy nie będzie to oryginalna feta)
  • listki świeżej bazylii

Na sos:

  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego

Sposób przygotowania: sałatę myjemy, rozkładamy na talerzu. Ogórka kroimy w paseczki. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry. Ser feta kruszymy na kawałki. Mieszamy wszystkie składniki na talerzu, posypujemy świeżą bazylią, polewamy oliwą i skrapiamy octem balsamicznym.

 

Pomarańcze a la carpaccio z czarnymi oliwkami i kaparami 

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki czarnych oliwek (pozbawionych pestek)
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • czarny pieprz
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania: pomarańcze obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy na talerzu jak na carpaccio. Posypujemy oliwkami i kaparami. Doprawiamy pieprzem. Oliwę mieszamy z octem i polewamy pomarańcze. Dekorujemy listami świeżej bazylii. Szybkie, proste, świeże, lekkie, a zarazem wykwintne danie rodem z najlepszej restauracji. Świetnie smakuje z kieliszkiem schłodzonego, białego wina.

 

Pomarańczowy sos winegret do sałat

Składniki:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1,5 łyżeczki musztardy (najlepsza Dijon lub inna ostra)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: wszystkie składniki mieszamy na sos winegret. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem. Wspaniały sos do polewania sałat.

 

Marchewka z sosie pomarańczowo-maślanym

Składniki:

  • 400 gr małej marchewki typu baby (może być z mrożonki)
  • 100 gr masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania: marchewkę gotujemy w osolonym wrzątku. W tym samym czasie masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy miód, sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Marchewkę odcedzamy, gorącą dodajemy do sosu i mieszamy, by cała pokryła się pomarańczowo-maślaną glazurą. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu – np. do pieczonego indyka lub innego białego mięsa.

 

Pieczona pomarańcza z brązowym cukrem, migdałami i sosem balsamicznym

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść płatków migdałowych
  • kilka kropli octu balsamicznego do smaku

Sposób przygotowania: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pomarańczę przekrawamy na pół, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Po tym czasie cukier powinien ładnie się skarmelizować. W tym czasie na suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe. Po upieczeniu posypujemy nimi pomarańczę i skrapiamy owoc octem balsamicznym do smaku. To świetny deser, czy nawet II śniadanie. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym. 

 

Dzięki soczystym i aromatycznym pomarańczom zimowa dieta może być kolorowa, pyszna i bardzo zdrowa! Wypróbujcie nasze przepisy, póki jeszcze jest sezon na najsmaczniejsze pomarańcze ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO