KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Prezent od serca - przepisy na domowe słodkości

Opublikowano 13.02.2019 r.
Nie macie pomysłu na walentynkowy prezent dla ukochanej osoby? A może sami przygotujecie coś wyjątkowego - proponujemy Wam domowe słodkości. Są pyszne, pięknie wyglądają i z pewnością podbiją serce każdego ;-)

Domowe pralinki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • sok z cytryny
  • biała czekolada
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Domowe Raffaello możesz przygotować także, jeśli nie masz mąki migdałowej. W tym celu wystarczy zmielić płatki migdałów w młynku do kawy. W ten sposób przygotowaną mąkę z migdałów sypiemy do miski. Dodajemy olejek migdałowy, sok z cytryny i miód. Mieszamy i formujemy kuleczki. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej migdałowe pralinki i obsypujemy wiórkami kokosowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i gotowe.

Domowe czekoladki 

Zamiast kupować czekoladki, lepiej jest samemu przygotować pyszne, domowe słodkości, które z całą pewnością zachwycą obdarowane osoby. Podpowiadamy jak przygotować kawowe pralinki.

Składniki do przygotowania czekoladek:

  • 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  • 8 podłużnych biszkoptów
  •  3 łyżki słodkiego wina lub likieru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 kostka czekolady deserowej lub mlecznej
  •  opcjonalnie posiekane orzechy

Jak przygotować czekoladki?

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem bądź winem w misce. W tak przygotowanym płynie moczymy biszkopty przez chwilę, a następnie rozdrabniamy je nożem na mniejsze cząstki. Ubijamy śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę. W innym naczyniu ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru. Teraz łączymy wszystko w jednym naczyniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wstawiamy ją do zamrażalnika na około 3 godziny. Po tym czasie nabieramy odrobinę masy łyżeczką i formujemy małe kulki przypominające wielkością orzech włoski. Układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. W rondelku roztapiamy czekoladę. Nakłuwamy kulki truflowe na drewniany patyczek i maczamy je w kąpieli czekoladowej (przestudzonej), a następnie znów układamy je na tacy i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia

 

Babeczki dla zakochanych

Składniki:  

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 ml oleju,
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej,
  • pół tabliczki gorzkiej (czekolady rozdrobnionej na małe kawałki).

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. 
  2. W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki "mokre" - gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie łączymy składniki z obu misek - (suche dodajemy do mokrych). Dokładnie mieszamy. Na koniec za pomocą szpatułki dodajemy do masy kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (do połowy wysokości).
  5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem możecie pomysłowo udekorować swoje babeczki ;-)

 

Serduszkowe ciasteczka

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem lub marmolada

Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą.

 

Podobno - przez żołądek do serca, dlatego nie zapominajcie w walentynki o słodkiej niespodziance dla ukochanej osoby!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO