Prezent od serca - przepisy na domowe słodkości
Domowe pralinki
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- sok z cytryny
- biała czekolada
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Domowe Raffaello możesz przygotować także, jeśli nie masz mąki migdałowej. W tym celu wystarczy zmielić płatki migdałów w młynku do kawy. W ten sposób przygotowaną mąkę z migdałów sypiemy do miski. Dodajemy olejek migdałowy, sok z cytryny i miód. Mieszamy i formujemy kuleczki. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej migdałowe pralinki i obsypujemy wiórkami kokosowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i gotowe.
Domowe czekoladki
Zamiast kupować czekoladki, lepiej jest samemu przygotować pyszne, domowe słodkości, które z całą pewnością zachwycą obdarowane osoby. Podpowiadamy jak przygotować kawowe pralinki.
Składniki do przygotowania czekoladek:
- 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
- 8 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki słodkiego wina lub likieru
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g sera mascarpone
- 1 kostka czekolady deserowej lub mlecznej
- opcjonalnie posiekane orzechy
Jak przygotować czekoladki?
Ostudzoną kawę mieszamy z likierem bądź winem w misce. W tak przygotowanym płynie moczymy biszkopty przez chwilę, a następnie rozdrabniamy je nożem na mniejsze cząstki. Ubijamy śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę. W innym naczyniu ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru. Teraz łączymy wszystko w jednym naczyniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wstawiamy ją do zamrażalnika na około 3 godziny. Po tym czasie nabieramy odrobinę masy łyżeczką i formujemy małe kulki przypominające wielkością orzech włoski. Układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. W rondelku roztapiamy czekoladę. Nakłuwamy kulki truflowe na drewniany patyczek i maczamy je w kąpieli czekoladowej (przestudzonej), a następnie znów układamy je na tacy i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
Babeczki dla zakochanych
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 ml oleju,
- 150 ml gazowanej wody mineralnej,
- pół tabliczki gorzkiej (czekolady rozdrobnionej na małe kawałki).
Wykonanie:
- W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki "mokre" - gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie łączymy składniki z obu misek - (suche dodajemy do mokrych). Dokładnie mieszamy. Na koniec za pomocą szpatułki dodajemy do masy kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (do połowy wysokości).
- Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem możecie pomysłowo udekorować swoje babeczki ;-)
Serduszkowe ciasteczka
Składniki:
- 25 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem lub marmolada
Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą.
Podobno - przez żołądek do serca, dlatego nie zapominajcie w walentynki o słodkiej niespodziance dla ukochanej osoby!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|