KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Nowe, kulinarne spojrzenie na ziemniaka

Opublikowano 07.02.2019 r.
Przednówek to czas, gdy powoli zaczyna doskwierać nam brak świeżych warzyw. Nie znaczy to, że z tych dostępnych w tym okresie nie można wyczarować czegoś pysznego. Dziś nowe spojrzenie na ziemniaki - poznajcie nasze pomysły na dania z ziemniaków, które przez wiele lat były niedoceniane i oskarżane, że tuczą i nie mają wartości. Nic bardziej mylnego! 

O ziemniaku słów kilka

Ziemniaki to bogactwo witamin i mikroelementów. Są świetnym źródłem witaminy C – jest jej więcej w ziemniakach właśnie, niż np. w pomidorach. Witamina C to znany antyoksydant, pomocna w prewencji chorób układu krążenia, wspomagająca produkcję kolagenu, biorąca udział w absorbcji żelaza, świetna w walce z przeziębieniem – odpowiedzialna za wspieranie układu odpornościowego. Ziemniaki są też źródłem błonnika – 1 średniej wielkości ziemniak jedzony ze skórką zapewnia już 2 gr błonnika, co stanowi 8% dziennego zapotrzebowania. Błonnik jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi – wspomaga pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu. Ziemniaki dodatkowo zawierają witaminę B6, żelazo i potas. Na szczególną uwagę zasługuje szczególnie ten ostatni pierwiastek. Ziemniaki są prawdziwą bombą potasową 

Jeden średni ziemniak ze skórką zawiera ok. 600 miligramów potasu, co stanowi aż 15% dziennego zapotrzebowania wg Światowej Organizacji Zdrowia. Polacy jedzą zdecydowanie za dużo soli – wtedy z pomocą przychodzą produkty bogate w potas, które regulują gospodarkę sodowo-potasową organizmu. Potas bierze udział w obniżaniu ciśnienia krwi, jest też bardzo dobry dla mięśni. Natomiast zimne ziemniaki to źródło skrobi opornej – wielocukru, naturalnego prebiotyku. Zimne ziemniaki obniżają poziom cukru we krwi, pomogą w profilaktyce raka jelita grubego, zadbają o nasze jelita wpływając pozytywnie na florę bakteryjną. Zimne ziemniaki są również świetne dla osób zmagających się z insulinoopornością i wspomogą odchudzanie.

Zupa krem z ziemniaków z gałką muszkatołową

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 por
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Pora myjemy, obieramy z brudnych części, kroimy na kawałki i podsmażamy na tłuszczu. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy razem z porem. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Miksujemy na krem, dodajemy sól i pieprz oraz świeżą (najlepiej), startą gałkę muszkatołową lub mieloną przyprawę.

 

Sałatka z zimnym ziemniakiem, szpinakiem i sosem winegret

Składniki:

  • 1 ugotowany uprzednio i ostudzony zimny ziemniak
  • garść szpinaku typu baby
  • kilka pomidorków cherry koktajlowych
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 kiszony ogórek

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • kilka kropel musztardy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, tak samo pomidorki oraz kiszonego ogórka. W miseczce mieszamy ziemniaka, szpinak, pomidorki, natkę, pestki słonecznika i kiszonego ogórka. Przygotowujemy sos – mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Świetna, lekka sałatka na śniadanie, obiad i kolację!

 

Pieczone ziemniaki z sezamem i rozmarynem

Składniki:

  • kilka ziemniaków, obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • masło klarowane, rozpuszczone
  • świeże gałązki rozmarynu
  • sól (najlepsza gruboziarnista, ale może być z powodzeniem zwykła)
  • pieprz
  • nasiona sezamu (czarny sezam będzie pięknie wyglądał, ale może być biały sezam)

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Masło klarowane topimy – obtaczamy nim ziemniaki, by pokryły się tłuszczem równomiernie. Posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Na koniec doprawiamy świeżym rozmarynem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości, ok. 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków oraz mocy piekarnika). Po wyjęciu z piekarniku posypujemy sezamem. Wspaniałe, rozgrzewające danie, w sam raz na tę porę roku.

 

Placki ziemniaczano-marchewkowe z gęstym jogurtem

Składniki:

  • kilka ziemniaków startych na tarce
  • kilka marchewek startych na tarce
  • 1-2 jajka 
  • trochę mąki (polecam jaglaną, orkiszową, gryczaną lub kukurydzianą)
  • sól
  • olej/oliwa do smażenia

Do podania:

  • gęsty jogurt typu greckiego
  • koperek, cytryna
  • ewentualnie wędzona ryba np. łosoś, pstrąg

 

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce (możemy do ziemniaków dodać też cukinię, pietruszkę, seler – co nam wyobraźnia podpowiada, a spiżarnia przyniesie. Solimy, mieszamy z rozmąconymi jajkami i mąką. Masa ma być lekko gęsta, tak by nadawała się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na chrupko, przewracając na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (placki można też przygotować w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, skrapiając lekko tłuszczem tackę do pieczenia – będą po prostu mniej chrupiące – można na koniec nastawić opcję grill, by lekko nadać chrupkości). Placuszki podajemy z gęstym, kwaśnym jogurtem, skropione cytryną, udekorowane koperkiem. Można dodać wędzoną rybę (na wzór rosyjskich blin) lub kawior.

 

Słodkie ciasto z ziemniaków


Składniki:

  • 400 gr ziemniaków
  • 150 gr masla
  • 5 jajek
  • 150 gr cukru
  • bułka tarta
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania, ewentualnie skórka starta z cytryny

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu odparować, by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Rozbić widelcem. Następnie po kawałku dodawać masło, aż składniki się połączą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Potem naprzemiennie dodawać żółtko i 1 łyżkę cukru (zwykłego). Mieszać do wyczerpania się składników, tak by masa była dobrze napowietrzona. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremkę do pieczenia nasmarować masłem, wysypać bulką tartą i wlać masę ziemniaczaną do połowy wysokości formy (ciasto urośnie podczas pieczenia). Piec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem i ewentualnie startą skórką cytrynową. Wspaniały sposób na wykorzystanie ziemniaków!

 

Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadowego mięsa - warto poznać też jego nieco inne, kulinarne oblicze i cieszyć się rewelacyjnym smakiem potraw idealnych na obiad, kolację, a nawet deser :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO