KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
28 czerwca 2019

Szybkie i proste sosy do sałat

Sałaty i sałatki to szybki oraz prosty sposób, by zjeść coś pysznego, lekkiego, zdrowego, a przy tym nie marnować żywności i zrobić porządek w lodówce. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by wyczarować też pyszny sos, którym polewamy sałatę i gotowe. Poznajcie nasze przepisy. 

Często wiele osób nie je wystarczającej ilości warzyw, ponieważ nie lubi ich smaku lub twierdzi, że „są bez smaku” i nie ma pomysłu jak je przyrządzić. Na ratunek przychodzą wtedy proste sosy i dressingi – dzięki nim wyczarujemy szybko pyszne danie z dowolnych warzyw, które mamy akurat w domu. To świetny sposób by polubić surowe warzywa i na stałe wpisać je do codziennego jadłospisu. Wiele badań mówi, że surowe warzywa są najzdrowsze – dzięki braku obróbki termicznej mają najwięcej witamin i mikroelementów. To również prawdziwa bomba antyoksydantów walcząca z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się organizmu. 

Z pysznym sosem każde warzywo będzie smakować cudownie. Sałatki można jeść na kolację oraz na obiad, czy przekąskę. Sprawdzą się świetnie jako posiłek do pracy zapakowany w pudełko. Domowe sosy przygotowane własnoręcznie nie będą zawierać podejrzanych składników i kalorycznych dodatków. Mało kto zdaje sobie sprawę, ze często to, co możemy dostać w sklepie pod napisem „zdrowe” wcale takie nie jest. Często sosy na bazie tłustego majonezu, zawierające ocet spirytusowy, chemiczne dodatki typu „E” oraz cukier (pełno go w gotowych sosach) są bardziej kaloryczne niż obiad składający się z zupy, ziemniaków, mięsa i surówki. Oto pomysły na sosy do sałatek dla każdego – kto chce szybko zjeść coś dobrego i wartościowego, schudnąć, czy po prostu zdrowo się odżywiać. (Podane proporcje do przygotowania sosów możemy oczywiście podwoić, czy zwielokrotnić w zależności od ilości sosu, którą chcemy przygotować).

 

Podstawowy przepis na sos winegret

Jest to klasyczny francuski przepis na sos używany do sałat. Możecie go modyfikować wg waszych upodobań smakowych – ważne tylko, by były w nim wszystkie poniższe składniki, które stanowią o sile i smaku tego sosu.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie miód do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku mieszamy oliwę z octem – najłatwiej mieszać trzepaczką, dla początkujących kucharzy Dodajemy potem musztardę i dalej mieszamy. Konsystencja sosu powinna lekko zgęstnieć i mieć jedwabistą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem i…. już! 

 

Przy wyborze musztardy kierujcie się waszymi preferencjami – polecam szczególnie musztardę miodową – ma najsłodszy i najbardziej delikatny smak – nie będziemy musieli dodawać miodu, choć oczywiście możemy dodać. Jeśli lubimy bardziej ostre smaki wybierzmy ostrą musztardę typu Dijon. Świetna jest też musztarda typu francuskiego, z gorczycą. Mało kto wie, że musztarda jest bardzo zdrowa – jej główny składnik gorczyca ma wiele witamin, przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Sos sezamowy

Składniki:

  • 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • woda do rozrzedzenia sosu

Sposób przygotowania:

Pastę sezamową tahini wymieszać z oliwą, dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać wodę, by rozrzedzić sos. Wspaniały sos szczególnie do twardych sałat np. rzymskiej.

 

 

 

Sos miodowo-oliwno-limonkowy

Składniki:

  • 2 łyżki dobrego oleju (np. rzepakowy, lniany)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Podane składniki wymieszać – sos ma bardzo świeży, przyjemnie słodki i lekko orientalny aromat dzięki dodatkowi limonki. Jeśli nie mamy limonki – zastąpmy ją cytryną.

 

 

Sos kurkumowy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 4 łyżki dowolnego masła orzechowego (może być migdałowe, z nerkowców itd.)
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w miseczce lub małym naczyniu i wymieszać. Na koniec dodać powoli wodę do ulubionej konsystencji, by rozrzedzić sos. Świetny do wszystkiego np. porannych jajek na twardo!

 

 

 

Sos na bazie kefiru -  świetny na jelita

Składniki:

  • 2 łyżki kefiru
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Można dodać ulubione zioła (np. miętę, bazylię, koperek).

 

 

 

Sos zielony pesto 

Składniki:

  • garść ulubionych świeżych ziół (najlepsze natka pietruszki, bazylia, mięta – może być miks)
  • garść ulubionych orzechów (najlepsze migdały, włoskie, piniowe, nerkowca)
  • 2 łyżki oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • garstka sera typu parmezan lub 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny, woda

Sposób przygotowania:

W blenderze umieścić zioła, czosnek, sól, orzechy i oliwę i zmiksować. Dodać ser lub płatki drożdżowe, ewentualnie wodę jeśli sos jest za gęsty i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie pieprzem.

 

 


 

Sos zielony z liści rzodkiewki

Składniki:

  • liście z pęczka rzodkiewek
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • garstka sera typu parmezan lub 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • ewentualnie sok z cytryny
  • woda do rozrzedzenia sosu

Sposób przygotowania:

W blenderze umieścić liście z pęczka rzodkiewek, pestki słonecznika, oliwę, ząbek czosnku i zmiksować. Dodać ser lub płatki drożdżowe, ewentualnie wodę jeśli sos jest za gęsty i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. W podobny sposób możemy wykorzystać i nie wyrzucać natki młodej marchewki!

 

 

 

Sos tajski

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub sok z cytryny)
  • pół łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ewentualnie miód do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku mieszamy olej z octem – najłatwiej mieszać trzepaczką. Dodajemy potem musztardę i dalej mieszamy. Konsystencja sosu powinna lekko zgęstnieć i mieć jedwabistą konsystencję. Na koniec dodajemy sos sojowy – odpowiada on za słony smak – dlatego tego sosu już nie solimy. Jeśli macie sos rybny – można dodać kilka kropel – będzie wtedy bardzo po azjatycku. Można dodać posiekaną kolendrę, starty imbir lub papryczkę chilli – jeśli lubimy ostre smaki.

 

 

Z naszymi przepisami wasze sałatki już nigdy nie będą "nie w sosie" :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione