Unijni kontrolerzy w polskich ubojniach - co z mięsem?
O sprawie obrotu mięsem chorych krów pisaliśmy tutaj:
Tematy pokrewne:
Przerabiali mięso chorych krów – ubojnia zamknięta! |
Kontrolerzy mają sprawdzić, czy w Polsce zachowywane są unijne standardy oraz pomóc polskim władzom w prowadzeniu dochodzenia dotyczącego nielegalnego uboju krów.
Przypomnijmy, że podczas czwartkowej konferencji prasowej Paweł Niemczuk – Główny Lekarz Weterynarii oficjalnie poinformował, że rzeźnia, w której dochodziło do skandalicznego procederu została zamknięta. Jak się jednak okazało mięso z niej pochodzące trafiło, m.in. do Hiszpanii, Szwecji czy Francji. To zdarzenie niewątpliwie bardzo negatywnie wpłynęło na wizerunek polskiej żywności i może tragicznie odbić się na branży mięsnej - ostrzegają eksperci.
Mięso zostało zabezpieczone i przebadane, nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Mięso i jego przetwory mogą być spożywane. Jednak są wycofywane z obrotu, gdyż pochodzą z uboju, który był prowadzony niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
− Był to proceder nielegalny, prowadzony w nocy, w momencie, kiedy nie było nadzoru weterynaryjnego - mówił Główny Lekarz Weterynarii.
Teraz sprawą zajmują się unijni kontrolerzy. Dochodzenie prowadzi też polska policja.
Jakie będą wyniki, a może nawet konsekwencje kontroli? Raport ma powstać w ciągu miesiąca.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|