Kuchnia orientalna - przepisy na dania o intrygującym smaku

Laksa
pikantna azjatycka zupa z czerwonej pasty curry i mleka kokosowego z makaronem i dodatkami
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- filet z kurczaka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 puszka zielonego groszku
- sok z limonki
- 120 g makaronu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść kolendry
- 1 garść mięty
Jak przyrządzić azjatycką zupę laksa krok po kroku?
Filet z kurczaka opłukać pod ciepłą bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, krótko podsmażyć pastę curry. Dodać kawałki kurczaka i smażyć kilka minut. Potrawę przełożyć do garnka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu 20 minut. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i cukier. Gotować około 7 minut. Wsypać makaron, gotować 5 minut, a następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić na kilka minut. W tym czasie można poszatkować zieleninę. Następnie dodać zielony groszek i drobno posiekaną zieleninę. Wymieszać i gotowe.
Kurczak prosto z Bali
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka płatków chili
- 1 papryka chili
- 1 białko z jajka
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki syropu ryżowego
- pieprz
Jak przygotować pysznego kurczaka prosto z Bali krok po kroku?
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę. W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę sosu sojowego, imbir, pieprz i pokrojony filet z kurczaka. Pokroić cebulę i por w drobną kostkę, a papryczkę chili w cienkie paski. Poszatkować szczypiorek. Na rozgrzanej patelni wlać olej, dodać por i czosnek, podsmażyć. Kiedy czosnek się zarumieni, wówczas trzeba go wyjąć. To samo uczynić z porem. Na ten sam olej wrzucić płatki chilli, kilka minut przesmażyć i przecedzić przez sitko. Białko i mąkę wymieszać z kawałkami kurczaka w marynacie. Wkładać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. W małym rondelku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w cienkie paski chili oraz poszatkowany szczypiorek. Wlać 2 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę octu, 2 łyżki syropu ryżowego i zagęścić 1 łyżeczką mąki. W ten sposób uzyskamy sos. Kurczaka połączyć z porem i czosnkiem, polać sosem i gotowe.
Nasi goreng - risotto po indonezyjsku
Składniki:
- 300 g długoziarnistego ryżu
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 15 krewetek
- 200 g zielonej fasolki
- 2 małe marchewki
- 4 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule szalotki
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki przyprawy kecap manis
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka sosu sojowego
Jak przygotować pyszne indonezyjskie risotto, czyli Nasi Goreng?
W garnku zagotować wodę, ryż opłukać i wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować 20 minut do miękkości. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa umyć, osuszyć i drobno pokroić: cebulę i chilli w drobną kosteczkę, marchew w krążki, fasolkę na mniejsze cząstki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlać rozkłócone jajka, wymieszać i odstawić. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek, cebulę, chili, marchewkę i fasolkę. Po kilku minutach dodać kurczaka pokrojonego na drobne kawałki oraz obrane krewetki. Smażyć do zarumienienia. Wsypać ugotowany ryż. Dodać podsmażone jajko oraz kumin, sos sojowy, kolendrę, kecap manis. Wymieszać i gotowe. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej surówki.
Pilaf z soczewicą w otoczeniu warzyw
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 200 g ryżu basmati
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 szklanki ananasa
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka imbiru
- garść rodzynek
- 200 g gęstej śmietany 30%
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki świeżych liści bazylii
Jak przygotować aromatyczny orientalny pilaf krok po kroku?
Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Soczewicę opłukać i osuszyć na sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać starty czosnek i imbir. Smażyć kilka minut. Dodać ryż, różyczki kalafiora oraz kolendrę, cynamon, chili, kurkumę i imbir w proszku. Smażyć, mieszając co kilka minut. Następnie wsypać wiórki kokosowe. Dodać soczewicę i rodzynki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i wlać bulion połączony ze śmietaną. Zagotować, przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Pokroić w kostkę ananasa, drobno posiekać listki bazylii. Dodać ananasa i bazylię do potrawy, wymieszać i gotowe.
Kuchnia orientalna kusi swoją egzotyką i niepowtarzalnym smakiem! Dzięki naszym przepisom przygotujesz wspaniałą, pyszną i niezwykle aromatyczną ucztę.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|