KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 lutego 2019

O "miłosnych przyprawach" słów kilka

Czy wiecie, że w afrodyzjaki obfitują także nasze posiłki? Przy okazji walentynek warto sięgnąć po „miłosne przyprawy”, które nie tylko podkreślą smak posiłku, ale także mogą wpłynąć na udane życie „we dwoje”. Przeczytajcie o „miłosnych przyprawach”, które nie tylko w dzień zakochanych powinny zagościć w Twojej kuchni.

Lubczyk

Chyba najsłynniejszą przyprawą, której od setek lat przypisuje się właściwości pobudzające zmysły jest lubczyk – często uprawiany w ogrodach. Z pozoru zwykła przyprawa dodawana do rosołu i mięsa niegdyś wykorzystywana była do przygotowywania naparów, które wzmacniać miały potencję, a nawet pomóc w rozkochaniu w sobie drugiej osoby. W polskim języku wykształciło się z czasem powiedzenie „zadać komuś lubczyku”. 

Chilli 

Właściwości pobudzające przypisywane są także przyprawie chilli, która dzięki naturalnej ostrości rozpala zmysły, a także dodaje energii i odwagi. 

Kardamon i imbir 

Kardamon i imbir wyostrzają zmysły i wpływają na poprawę krążenia, a co za tym idzie lepsze życie seksualne. Podobne działanie przypisywane jest także najdroższej przyprawie świata, czyli szafranowi

Owoce morza…

Walentynkowy posiłek warto wzbogacić również o owoce morza (np. kawior, ostrygi, małże czy krewetki). O nich także bardzo często mówi się w kontekście afrodyzjaków. 

Żeń-szeń – skarb wschodniej cywilizacji

Wśród wielu prozdrowotnych zalet żeń-szenia ważne miejsce zajmują również jego cechy korzystnie wpływające na kondycję seksualną, wzmacniające libido zwłaszcza u mężczyzn. Jako afrodyzjak znakomicie sprawdza się w formie nalewki, albo startego korzenia. Jak wiele naturalnych środków, żeń-szeń nie działa od razu - wzrost libido zaobserwowany może być dopiero po 2-3 tygodniach regularnego stosowania. 

Na koniec ciekawostka, dotycząca samego terminu afrodyzjak – pochodzi on od greckiego słowa „Aphrodisia”, które oznaczało przyjemność seksualną.

Udanych walentynek!

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI