KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Jakie gumy strzykowe wybrać do sprzętu udojowego?

Opublikowano 05.01.2019 r.
Gumy strzykowe stanowią jedyną część całego sprzętu udojowego, która wchodzi w bezpośredni kontakt ze strzykami krowiego wymienia.Praca gum strzykowych ma też zapewnia masaż, a przez to szybszy obieg krwi i odpowiednią stymulację całego wymienia. Sprawdź więc, jakie gumy strzykowe będą najlepsze do Twojej dojarki!

Właściwa higiena doju 

Obecnie na świecie walczy się z nadużywaniem antybiotyków w leczeniu i utrzymywaniu dobrostanu zwierząt hodowlanych. Aby więc krowy miały zdrowe wymiona i dawały przez to dobrej jakości mleko, niezbędne jest bardziej skrupulatne przestrzeganie zasad higieny doju. Wymię musi być w tym celu skrupulatnie umyte i wytarte do sucha przed dojem. Jakość mleka zależy też od stanu sprzętu udojowego (w tym gum strzykowych), rur przesyłowych oraz schładzanych zbiorników na mleko, w których jest ono potem przechowywane do momentu odbioru przez mleczarnię.

Tymczasem badania robione w Polsce wskazują, że aż 70% ferm mlecznych mających problemy z nadmiarem komórek somatycznych (LKS) stwierdzanych w mleku, nie przestrzega należycie zasad higieny doju, na przykład nie myjąc strzyków czystą wodą i nie wycierając ich do sucha przed założeniem aparatu udojowego. Zwykle wynika to jednak nie ze złej woli hodowców, lecz ze zwykłej nieświadomości.

Jeśli masz stado bydła mlecznego, sprawdź jak właściwie zadbać o aparat udojowy oraz jakie gumy strzykowe będą najlepsze do Twojej dojarki!


Co należy wziąć pod uwagę, kupując aparat udojowy?

Każdy mleczarz docenia i zależy mu na maksymalnie sprawnej obsłudze maszyny udojowej. Rolnicy, którzy wykorzystują nowe technologie, starają się też kupować możliwie najlepsze aktualnie na rynku maszyny do dojenia krów, kóz, owiec lub innych zwierząt mlecznych, hodowanych w swoim gospodarstwie. Dojenie maszynowe ma wiele zalet dla rolnika, w tym zdecydowane zmniejszenie ilości pracy wymaganej do ręcznego dojenia. Obniża też koszty eksploatacji i skraca czas potrzebny na udój.

Dojenie obejmuje pobieranie mleka od zwierząt, transportowanie go do zbiornika przechowywania, gdzie zostaje też schłodzone i jest utrzymywane w czystości aż do momentu, gdy będzie gotowe do odbioru przez mleczarnię, w celu dalszego przetworzenia. Chociaż komory do przechowywania i chłodzenia mleka nie są częścią samej dojarki, to są niezbędne do utrzymania wysokiej jakości produktu i muszą być odpowiednio utrzymywane i serwisowane.

Z kolei cechy najlepszego sprzętu udojowego to:

  • krótki czas doju,
  • delikatne działanie bez podrażnień strzyków i wymion,
  • łatwość czyszczenia i dezynfekcji w celu uniknięcia rozprzestrzeniania się infekcji wymion (mastitis),
  • niepogarszanie jakości mleka,
  • konstrukcja ułatwiająca użytkowanie,
  • bezpieczeństwo obsługi dla ludzi,
  • dostępność pomocy technicznej i/lub części zamiennych dla łatwej konserwacji (serwisowanie),
  • jak najmniejsza awaryjność.

 

Jakie gumy strzykowe będą najlepsze do Twojej dojarki?

Każda guma strzykowa jest złożona z dwóch elementów – główki i trzonu. Główka musi mieć bardzo dobrze dopasowaną średnicę do krowiego strzyku. Newralgiczny element to także ta część główki gumy strzykowej, która po założeniu na wymię przylega u nasady strzyka. Element ten powinien mieć właściwą miękkość, by prawidłowo masować strzyki, powodując szybki wypływ mleka. Za słaba miękkość tej części drażni wymię, a nawet może je poważnie uszkadzać.

Za najpopularniejsze, producenci mleka od lat uważają tradycyjne czarne gumy strzykowe, które są stosunkowo tanie, jednak mniej trwałe, niż droższe gumy silikonowe. Według danych statystycznych, te drugie są nawet trzykrotnie trwalsze oraz mają bardziej gładką i łatwiejszą do utrzymania w czystości powierzchnię. Wraz z długością użytkowania, również silikonowe gumy strzykowe w pewnym momencie stracą jednak swą elastyczność, podobnie, jak wykonane z kiepskiej jakościowo gumy.

Twardniejące gumy należy koniecznie wymienić, gdyż krowy odczuwają wtedy ból w czasie doju. Taka przeterminowana guma trze o ich powierzchnię strzyków i nieprawidłowo się do nich dopasowuje. Dobre gumy strzykowe powinny móc pracować nawet ok. 750 godzin, rozszerzając się przy tym i kurcząc 2,7 miliona razy. Zużyte gumy strzykowe nie jest łatwo rozpoznać po wyglądzie. Jednak choć nie wyglądają na zepsute, to mogą poważnie uszkadzać wymiona i promują rozprzestrzenianie się mastitis w krowim stadzie. Popularna reguła wymiany gum strzykowych zaleca, by robić to co 6 miesięcy. Jednak lepszym rozwiązaniem jest określenie liczby dojów i wymieniać gumy przy ok. 2500 udoju.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO