KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Choroby bydła - na jakie trzeba szczególnie uważać?

Opublikowano 26.01.2019 r.
Rolnicy powinni mieć zdrowe i wolne od chorób zwierzęta, których hodowla jest opłacalna i prowadzona w sposób humanitarny. Jeśli jednak zwierzęta nie będą miały należytych warunków i nie będą zdrowe, na pewno nie będzie można na takiej hodowli zarabiać. Każdy hodowca powinien więc znać najgroźniejsze choroby bydła, na jakie należy uważać w sposób szczególny!

Choroby bydła to zmora każdego hodowcy. Nigdy jednak nie możemy całkowicie ustrzec od nich swoich zwierząt, szczególnie w przypadku chorób zakaźnych. Tylko częściowo infekcje zdrowych osobników można ograniczać poprzez szczepienia zapobiegawcze, stosowanie higieny i innych środków. Ważne jest też odpowiednio wczesne wykrywanie chorób. Dlatego każdy hodowca powinien znać przynajmniej te najgroźniejsze i najczęściej spotykane choroby bydła.

Oto choroby bydła, na jakie należy uważać w sposób szczególny. Chociaż różne choroby bydła mogą swym występowaniem dotyczyć odmiennych obszarów geograficznych, specjaliści zidentyfikowali jednak kilka bardziej istotnych na świecie:

    • Bruceloza (łac. Brucellosis lub Abortus epizooticus) zwana też gorączką koziego mleka, falistą, śródziemnomorską lub chorobą Banga – przewlekła i mocno zaraźliwa choroba bydła, zwalczana przez państwo. Rozprzestrzenia się bardzo szybko i jest obecnie chorobą numer jeden, mogącą niszczyć całe hodowle. Wywołuje ją pierwotniak pałeczka Brucella. Poznano 6 szczepów tego zarazka, wyjątkowo wytrzymałych na wysychanie. W glebie i wodzie mogą przetrwać do 4 miesięcy, a w kurzu do 6 tyg., są jednak wrażliwe na środki dezynfekcyjne. Źródłem zakażenia są chore zwierzęta, ich wydzieliny, mleko. Rezerwuarem są wielbłądy, bizony oraz małe gryzonie (szczury, myszy), wiewiórki, zające, drób i zwierzęta hodowlane (bydło, owce, kozy, psy). My ludzie też możemy zarazić się brucelozą, wdychając zarazki, przez uszkodzenia skóry, kontakt z chorymi zwierzętami i drogą pokarmową, poprzez mięso i produkty od chorych zwierząt (np. surowe mleko). Okres wylęgania choroby wynosi 5-21 dni, do pół roku. Objawy mają postać ostrą, podostrą lub przewlekłą. Są to różne uszkodzenia narządowe, poronienia, powiększone jadra z ogniskami martwiczymi u samców. Bruceloza jest też chorobą zawodową (zoonoza) np. weterynarzy, zootechników, pracowników zakładów mięsnych, rolników i hodowców zwierząt. Objawy u ludzi to: poronienia, depresja, dwufazowa gorączka, ból mięśni i pleców, mogące trwać nawet całe życie. W Polsce bruceloza jest zwalczana z urzędu i jej przypadki należy obowiązkowo zgłaszać. Nie stosuje się szczepień i leczenia chorych zwierząt. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chore podlegają ubojowi i utylizacji.

    • Babeszjoza zwana też piroplazmozą – pierwotniakowa, pasożytnicza infekcja chorobowa, przenoszona przez kleszcze z rodzaju Ixodes. Powoduje znaczną zachorowalność i śmiertelność u bydła, może też infekować ludzi. Zakażenie nią ma często przebieg bezobjawowy, jednak może też rozwinąć się w ciężką infekcję podobną do malarii. Objawy wtedy to infekcja nienarodzonych cieląt i ich ronienie, lub śmierć po urodzeniu. Bydło zakażone babeszjozą ma też bladą błonę śluzową oczu, czerwony lub brązowy mocz (krew w moczu) i wysoką temp. 41-42°C. Zainfekowane zwierzęta nie jedzą, są apatyczne, mają drgania mięśni, reagują też silnie na manipulację i hałas.
 

  • Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy (IBR) oraz wirusowa biegunka bydła i choroba błon śluzowych (BVD/MD) – także szeroko rozpowszechnione, groźne schorzenia bydła, wywołujące wiele strat ekonomicznych w hodowlach na całym świecie.

    • BSE czyli gąbczasta encefalopatia bydła – groźna choroba bydła, głośna przed laty, gdy jej epidemię po raz pierwszy zdiagnozowano w Europie. Również może przenosić się na ludzi, którzy nie mogą jej przeżyć, podobnie jak zainfekowane bydło. Ostatnio szkocki rząd potwierdził wykrycie pierwszego przypadku tej choroby po 10 latach od wspomnianej słynnej epidemii.

    • Choroba guzowatej skóry bydła (LSD, Lumpy Skin Disease) – wysoce zakaźna choroba bydła, jednak występująca w krajach o ciepłym klimacie (np. w Afryce). Jej ogniska wraz z ocieplaniem klimatu, notuje się jednak z roku na rok coraz bliżej polskich granic. Powoduje znaczne straty ekonomiczne w hodowli, warto wiec zawczasu przygotować się na jej pojaw w Polsce. Wirus tej choroby (Capripoxvirus z rodziny Poxviridae) rozprzestrzenia się bardzo szybko za pośrednictwem owadów kłująco-ssących (komary, gzy, kleszcze) i przez zakażone zwierzęta. Widoczne objawy to: brak apetytu oraz owrzodzenia wewnątrz jamy ustnej, nosa i narządów płciowych. Najbardziej narażone na zakażenie są rasy bydła o cienkiej skórze, np. Jersey. Zachorowalność na LSD u bydła wynosi 5-45%, a śmiertelność 10%. Chorobie tej można skutecznie zapobiegać corocznymi szczepieniami. Zwierzęta chore muszą być jednak uśpione i zutylizowane.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:choroby bydła
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO