Nie podwyższać VAT-u na soki - apeluje samorząd rolniczy
Proponowana zmiana może spowodować zmniejszenie zapotrzebowania na owoce nawet o 190 tys. ton. Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów warzywnych i owocowych względem innych produktów do picia - przestrzega Bronisław Węglewski, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego. - Ta zmiana uderzy nie tylko w przedsiębiorców, konsumentów, ale i w sadowników - głównie producentów jabłek (to z tych owoców produkuje się w Polsce rocznie ok. 300 ton zagęszczonego soku), a także producentów czarnej porzeczki, wiśni, aronii, marchwi i innych.
Co podniesienie VAT-u na soki oznaczałoby w praktyce? - to, że konsumenci płaciliby około 20% drożej za napoje na bazie soków owocowych i same soki. Tym samym jeszcze bardziej konkurencyjne cenowo stałyby się napoje gazowane, których i tak spożywamy w Polsce zbyt wiele, a dietetycy przed nimi przestrzegają.
Jeśli soki będą droższe, to będzie mniejsze zapotrzebowanie na przetwory tego typu, a tym samym sadownicy i ogrodnicy nie będą mogli sprzedać takiej ilości owoców jak obecnie z przeznaczeniem na soki. Pozostaje mieć nadzieję, że VAT podniesiony nie zostanie.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|