KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Poznajcie smoczy owoc - dlaczego warto jeść pitaję?

Opublikowano 27.12.2018 r.
Dba o zdrowie jelit, a dzięki temu poprawia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych. Dostarcza mnóstwa witamin, minerałów i mikroelementów. Dodaje energii, chroni przed rozwojem infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Czym jest smoczy owoc i dlaczego warto go jeść? W jaki sposób przygotować dania ze smoczym owocem? Spieszymy z odpowiedziami!

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc, zwany także pitają lub gruszką truskawkową pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Ameryki Południowej. To owoc wielu różnych typów kaktusa. Możemy spotkać 3 różne owoce pitaja:
- o białym miąższu z czarnymi pestkami w różowo-fioletowej skórce,
- o czerwonym miąższu z czarnymi pestkami oraz czerwoną skórką,
- o białym miąższu z czarnymi pestkami i żółtą skórką.

Mnóstwo właściwości zdrowotnych

Pitaja jest cennym źródłem składników odżywczych takich jak fosfor, żelazo czy wapń oraz witamin C, B1, B2 i B3, a także mnóstwa innych minerałów i mikroelementów, również nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wspomaga organizm w rozkładaniu cholesterolu i pomaga utrzymać odpowiednią wagę oraz zaspokaja chęć sięgnięcia po słodycze. Obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie utrzymuje układ krążenia w odpowiedniej kondycji oraz wspiera pracę serca. Reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera błonnik pokarmowy, a jego nasiona białko, dzięki czemu wzmacnia organizm oraz reguluje trawienie i eliminuje zaparcia.

Jest nasycony cennymi antyoksydantami, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto odmładza skórę i utrzymuje ją piękną, młodą i sprężystą.

Pitaja wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Jej spożywanie pomaga zwiększać liczbę białych krwinek w organizmie. A ich zadaniem jest ochrona przed toksynami oraz działanie antybakteryjne. Przyspiesza gojenie siniaków i pobudza tkanki do regeneracji.

Duża zawartość wapnia w smoczym owocu sprawia, że jego spożywanie pozytywnie wpływa na stan i gęstość kości. A w efekcie zapobiega osteoporozie, wzmacnia dziąsła i poprawia stan zębów.

Pitaja jako naturalny domowy kosmetyk

Smoczy owoc doskonale sprawdzi się jako domowy zamiennik drogeryjnej odżywki do włosów farbowanych. Wystarczy jego miąższ wsmarować w skórę głowy i kosmyki, aby je odżywić, wzmocnić oraz wygładzić i zdecydowanie poprawić ich kondycję. Duża zawartość witaminy C sprawia, że pitaja ekspresowo koi skórę trądzikową i zaczerwienienia. Wystarczy ukroić kilka plasterków smoczego owocu i położyć ją na kilka minut na skórze twarzy. Przesadziłaś z opalaniem? Połącz miąższ smoczego owocu z sokiem z ogórka i miodem, by ukoić i nawilżyć skórę po opalaniu. Poza owocem również i skórka smoczego owocu świetnie sprawdza się jako składnik domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Owoc pitaja a ciąża

Również i kobiety w ciąży powinny włączyć smoczy owoc do swojej diety, ponieważ zapobiega anemii oraz jest źródłem żelaza czy kwasu foliowego. A składniki te dbają o zdrowie dziecka, które nosi pod sercem oraz dodają energii.

Jak jeść smoczy owoc?

Pitaja to owoc, który można po prostu przekroić i zjadać za pomocą łyżeczki, podobnie jak w przypadku kiwi. Doskonale sprawdzi się on zarówno jako niskokaloryczna, jak i zdrowa przekąska. Jednak z wykorzystaniem smoczego owocu możemy przygotować mnóstwo pysznych dań.


Koktajl owocowy z pitają

Pożywny, wypełniony przeciwutleniaczami oraz mnóstwem witamin i minerałów napój świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Możesz go przyrządzić z sezonowych bądź mrożonych owoców.

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 sztuki smoczego owocu
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn
  • 1 mały jogurt truskawkowy
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 szklanka mleka

Jak przygotować pyszny koktajl ze smoczym owocem?

Wszystkie składniki dodaj do shakera, zmiksuj i gotowe. Przelej koktajl do szklanki, udekoruj nasionami chia i gotowe.

Lody ze smoczym owocem

To niezwykły deser, który jest wyjątkową ucztą smaków.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki miąższu z pitaji
  • 1/2 szklanki mleka

Jak przygotować pyszne i orzeźwiające domowe lody owocowe ze smoczym owocem?

Owoce i mleko zmiksuj w shakerze. Przelej do zamykanego pojemnika i włóż na kilka godzin do zamrażarki.

Sałatka ze smoczym owocem

Składniki:

  • 2 sztuki pitaji
  • 1 szklanka ananasa
  • 1 szklanka melona, ew. kiwi
  • 0,5 szklanki malin lub truskawek
  • 0,25 szklanki soku ananasowego
  • liście mięty

Jak przygotować sałatkę ze smoczym owocem?

Przekrój na pół smocze owoce i wydrąż z nich miąższ przy pomocy łyżeczki. Skórki pitaji odłóż na bok, bo będą one fantastycznymi miseczkami, w których można zaserwować tę sałatkę. Melona i ananasa kroimy w kostkę, liście mięty siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy, dodajemy maliny i skrapiamy całość sokiem z ananasa.

Grillowany stek z sosem owocowym

Składniki:

  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 4 kawałki steku
  • sos Worcestershire
  • 2 małe kabaczki
  • 1 smoczy owoc
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sok żurawinowy
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprzowej
  • 2 gałązki rozmarynu

Jak przygotować stek w sosie owocowym z pitają?

W osolonej wodzie do miękkości gotujemy 2 szklanki brązowego ryżu. Kawałki steku przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie marynujemy w sosie Worcestershire. Kabaczki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sypiemy solą i pieprzem do smaku i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Z zapieczonego bakłażana usuwamy skórkę i kroimy go na mniejsze kawałki. Smoczy owoc kroimy na małe cząstki i grillujemy na patelni przez 3 minuty z każdej strony. W shakerze miksujemy kawałki kabaczka i smoczego owocu na jednolitą masę, dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i sok żurawinowy i gotujemy w małym rondelku przez pięć minut. Dolewamy białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Steki smażymy na patelni do grillowania z każdej strony po kilka minut do zarumienienia. Na talerzu kładziemy dwie łyżki ryżu i stek. Danie polewamy pysznym sosem ze smoczym owocem i zjadamy z ulubioną surówką.

Nie bójmy się owocowych nowości, zawsze warto spróbować ciekawych, egzotycznych smaków!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:pitajasmoczy owoc
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO