Ocet winny na przeziębienie i ból gardła

Jak przygotować skuteczną płukankę na bolące gardło?
Przy infekcjach gardła i jamy ustnej można spróbować prostej płukanki wykonanej z octu winnego, najlepiej jeżynowego oraz wody (najlepszy będzie ocet jeżynowy, gdyż wszelkie owoce jagodowe pomagają w pielęgnacji jamy ustnej, usprawniają jej kondycję i poprawiają stan dziąseł, a także działają przeciwbakteryjnie). Jak przyrządzić płukankę?
Do szklanki letniej wody wlać 2-3 łyżki ulubionego owocowego octu. Całość wymieszać i stosować do płukania przy infekcjach gardła, anginie, przeziębieniu. Płukankę można wzbogacić łyżką soli. Kurację przeprowadzać kilka razy dziennie.
Ocet w codziennej profilaktyce przeziebień
Naturaliści zalecają regularne picie wody z octem. Szczególnie zimą takie regularne picie wody z octem winnym jeżynowym zapobiega przeziębieniom i działa wzmacniająco. Bierzemy na szklankę ciepłej wody 1 łyżkę stołową octu.
Kuracja z soku jeżynowego i octu
Sok jeżynowy połączony z dowolnym octem winnym np. jabłkowym, truskawkowym, jeżynowym, zalecany jest przez naturalistów przy owrzodzeniach błony śluzowej ust i przy lekkiej biegunce. Stosuje się go do płukania i picia podobnie jak wodę z octem.
Jak przygotować owocowy ocet winny z jeżyn lub truskawek?
Najlepiej pomyśleć o tym z wyprzedzeniem i skorzystać z owoców, gdy jest na nie sezon – czyli latem, ale zimą z powodzeniem można wykorzystać mrożone owoce. By przygotować owocowy ocet winny, należy wziąć kilogram jeżyn lub truskawek wrzucić do garnka (jeżeli używamy owoców mrożonych wcześniej powinniśmy je rozmrozić) i zalać około 600-700 ml winnego octu jabłkowego. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, by owoce puściły sok. Następnie przecedzić owoce, odlać sok do garnka ze stali nierdzewnej, dodać 1 kg cukru, zagotować i gotować 5-8 minut na małym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zdjąć garnek, ostudzić i zlać gotowy ocet do czystej butelki. Zakorkować.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|