KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Co musisz wiedzieć, zanim kupisz sok?

Opublikowano 27.12.2018 r.
Na sklepowych półkach wybierać możemy spośród całej gamy soków owocowych. Na pozór wydaje się, że wszystkie z nich powstają w takim sam sposób tymczasem jest inaczej, a proces produkcji wpływa na ich walory zdrowotne i smakowe. Co warto wiedzieć zanim kupi się sok?

Czytaj etykiety

Na pewno trzeba zwrócić uwagę na to czy mamy w ogóle do czynienia z sokiem, bo w sklepach dominują napoje i nektary, co oznacza, że są to produkty dosładzane cukrem lub innymi substancjami a także zmieszane z wodą. Nektary zawierają od 25 do 100% wsadu owocowego - są rozcieńczane wodą a także substancjami słodzącymi. Można w nich wykorzystywać także kwas cytrynowy. Podobnie jest w przypadku napojów, które jeszcze dodatkowo można także barwić, aromatyzować i konserwować. Zarówno w przypadku napojów jak i nektarów wspomniane zabiegi podnoszą kaloryczność i obniżają wartości zdrowotne. Dlatego warto je spożywać sporadycznie i stosować z umiarem w diecie najmłodszych dzieci.

Sok, sokowi nierówny

Produktami najwyższej, jakości są więc soki 100%, które nie są dodatkowo wzbogacane. W tym wypadku jednak także warto zwrócić uwagę na pewien detal. Na rynku dostępne są soki uzyskiwane z koncentratu bądź wyciskane bezpośrednio z owoców. Te pierwsze dominują na rynku i są tańsze, ale to te drugie mają zdecydowanie wyższą, jakość odżywczą i smakową. Zwłaszcza, gdy wykorzystywany do ich wytworzenia surowiec posiada certyfikat ekologiczny, który daje gwarancję zgodnych z naturą metod uprawy owoców (najważniejsze zasady to zakaz stosowania syntetycznych pestycydów i środków ochrony roślin i zrównoważona gospodarka). 

Sok owocowy czy warzywny?

Jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien codziennie spożywać minimum 400 gramów warzyw oraz owoców w pięciu porcjach. Jedną z tych porcji może stanowić sok w ilości 200 ml - czyli przysłowiowa szklanka. Warto by był to sok 100%, a nie napój lub nektar, bo tylko prawdziwy sok  zapewni odpowiednią dawkę witamin. Z powodzeniem, zwłaszcza zimą, warto wybrać sok owocowy, owocowo-warzywny lub warzywny. Warzyw spożywamy zdecydowanie za mało, dlatego warto pomyśleć o włączeniu właśnie soków warzywnych do codziennej diety, także tych w wersji kiszonej.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO