KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Makowce, makówki i bułeczki - do dzieła!

Opublikowano 18.12.2018 r.
Od niepamiętnych lat polska Wigilia nie może obyć się bez maku i miodu, odwiecznych symboli płodności, szczęścia i urodzaju. Na świątecznych stołach nie brakuje u nas makowców i wielu innych makowych smakołyków. Poznajcie nasze przepisy!

Makowiec zawijany

Składniki ciasto: 1 kg mąki pszennej, 30 dag cukru, 5 dag drożdży,10 dag masła, 3 jaja, ½ l mleka, 1 cukier waniliowy.
 

Nadzienie: ½ kg maku, 30 dag cukru, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 5 dag rodzynek, 5 dag orzechów lub migdałów, 1 łyżka skórki pomarańczowej w cukrze, kieliszek rumu lub olejek rumowy .

Wykonanie 
Ciasto: Drożdże rozczynić ze szklanką ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Jaja utrzeć do białości z połową cukru, masło rozpuścić. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do mąki, dodać utarte jaja, roztopione masło i resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto  - postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 

Nadzienie: Mak zaparzyć szklanką przegotowanego mleka, dodać cukier, masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, siekane orzechy lub migdały. Zagotować, schłodzić. Można też dodać kieliszek rumu lub olejek rumowy.
Wyrobić ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować nadzieniem, zwinąć, ułożyć na blasze, postawić w cieple aż do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować „górę” białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. 

 

Makówki cieszyńskie

Składniki: ½ kg maku, 3 l mleka, ½ szklanki cukru, 35 dag miodu, bakalie (po paczce z każdego rodzaju), tj. rodzynki, figi, daktyle, orzechy włoskie, migdały, ½ porcji olejku migdałowego, 2 paczki sucharków.

Wykonanie: Mak mielimy bardzo drobno, bakalie rozdrabniamy. Zmielony mak gotujemy z mlekiem na małym ogniu, aż do zaparzenia. Następnie do masy dodajemy cukier i miód, dozując ilość do smaku. Cały czas mieszając na małym ogniu dodajemy bakalie. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Wszystko mieszamy. W oddzielnym naczyniu gotujemy 1 litr mleka, do którego wrzucamy, na ok. 3 sekundy, sucharki (z dwóch stron). Przygotowaną makową masę i sucharki układamy na przemian warstwami w ozdobnej misie, każdą warstwę przelewając mlekiem. Gotowe makówki należy podawać na zimno. Najlepiej smakują z kompotem z suszonych śliwek.

 

Bułeczki wigilijne

Ciasto: 1 kg mąki, 6 dag drożdży, ½ l mleka, 8 żółtek, 6 łyżek cukru, 1 kostka masła, sól do smaku.
 

Nadzienie:

  • 50 dag maku, 
  • 20 dag cukru,
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • piana z 4 białek,
  • 10 dag rodzynek.

Polewa miodowa: 50 dag orzechów włoskich, 20 dag rodzynek, 2 szklanki cukru, 2 szklanki miodu lipowego, masło, 1 ½ szklanki wody.

Wykonanie
Nadzienie: Mak zaparzamy, mielimy, białka ubijamy z cukrem, masło podsmażamy, rodzynki kroimy, wszystko łączymy.
Ciasto: Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy krążki literatką, nakładamy łyżeczką nadzienie makowe i formujemy bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
 

Polewa: Orzechy piec w piekarniku ok.10 min w 100 stopni C, aby wydobyć zapach, a następnie pokroić. Masło lekko zrumienić, dodać cukier, odrobinę wody i orzechy, podsmażyć, przestudzić, dodać miód i resztę przegotowanej wody oraz pokrojone rodzynki. Do polewy miodowej (wersja dla dorosłych) można dodać duży kieliszek rumu lub Brandy. Upieczone bułeczki zalewamy ciepłą polewą i pozostawiamy pod przykryciem, by nasiąkły. 

 

Mak to symbol obfitości, dawniej wierzono, że zjedzenie w Wigilię potraw z makiem przyniesie domownikom szczęście i dostatek. Szczęścia nigdy za wiele, dlatego warto zadbać, aby i w dzisiejszych czasach mak pojawił się na świątecznym stole :-)

 

kontakt1.jpg
Anna Zawadzak
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje na obszarach wiejskich województwa śląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO