KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Mleko grochowe zamiast od krowy?

Opublikowano 15.12.2018 r.
Najpopularniejszym mlekiem, o dużym znaczeniu odżywczym, jest mleko krowy. Coraz bardziej popularne są jednak napoje wegańskie, niepochodzące od zwierząt, takie jak mleko sojowe, ryżowe czy owsiane, które, na ogół, stanowią ekstrakty wodne danych surowców. Ostatnio opatentowano także mleko grochowe.

Mleko od krowy stanowi emulsję, utworzoną głownie z białek, cukrów i tłuszczu, w skład której wchodzą także witaminy i substancje mineralne. Głównym białkiem mleka jest kazeina, a cukrem – laktoza, stanowiąca blisko 40% zawartości suchej substancji mleka. Znaczna część populacji wykazuje objawy nietolerancji laktozy, stąd mleko staje się surowcem o ograniczonym zakresie stosowania.

Roman Zielonka, Marian Remiszewski, Leszek Jarosławski – naukowcy z  Instytutu  Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych opatentowali  mleko grochowe, które wytwarza się poprzez biotechnologiczne przetworzenie nasion, ich upłynnienie i zmianie składu, umożliwiające przekształcenie ich do płynnego ekstraktu, tzw. słodkiego mleka grochowego. Cukry i słodycz uzyskuje się dzięki enzymatycznej konwersji skrobi pochodzącej z nasion.

Surowcem są dojrzałe ziarna grochu (ok. 10 % wody, 21-22% białka, 48—55% węglowodanów, głównie skrobi, 1-2% tłuszczu), które ulegają obłuszczeniu i rozdrobnieniu. Następnie prowadzi się hydrolizę z zastosowaniem enzymów amyloliycznych dla uzyskania stopnia scukrzenia powyżej 20 DE. Otrzymany hydrolizat filtruje się i standaryzuje gęstości do 10-12% s.s., a otrzymane słodkie mleko grochowe zawiera składniki odżywcze: białko, cukry (w formie glukozy, maltozy i maltooligosacharydów), przy niewielkiej ilości tłuszczu. W składzie mleka zawierają się także minerały: wapń, magnez, potas i inne makroelementy oraz  błonnik i prebiotyki pochodzące z nasion.

Mleko grochowe odznacza się lekko słodkim smakiem i niską zawartością tłuszczu. Białka charakteryzują się korzystnym profilem aminokwasowym. Mleko grochowe, dzięki braku laktozy, może stanowić zatem atrakcyjny, bezlaktozowy komponent różnych produktów spożywczych.

Źródło: IBPRS

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:mleko grochowe
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO