W świecie Hildegardy... żeby niestrawność nie była świąteczną zmorą

Poza zachętą do zmiany takiego modelu odpoczywania, prezentuję dziś trzy uniwersalne środki zaradcze, aby dolegliwości układu pokarmowego nie zepsuły nam świątecznego czasu.
Dwa z nich to podstawowe przyprawy w kuchni prowadzonej według św. Hildegardy: bertram i galgant. Obie mają szerokie zastosowania, a dolegliwości trawienne to tylko jedne ze wskazań. Trzeci środek, sałata z ziarnem orkiszu, to jednocześnie pyszne danie, mogące stanowić dodatek do posiłku, przekąskę pomiędzy posiłkami głównymi, a także pełne danie postne.
Bertram (Anacyclus pyrethrum)
Wskazania:
zaburzenia trawienia, niestrawność, zaburzenia wchłaniania, stany niedoborów w przebiegu chorób wyniszczających (choroby nowotworowe, cukrzyca, anemia, AIDS i malaria) lub na skutek błędów dietetycznych; zaflegmienie organizmu, choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne, bóle zębów, suchość w ustach, choroby serca (w połączeniu z galgantem), obniżenie nastroju.
Skład:
proszek z bertramu (Radix Pyrethri pulv.).
Stosowanie:
1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać jako przyprawę do potraw (może być spożywany na surowo i gotowany).
Tematy pokrewne:
![]() | Bertram ziele św. Hildegardy - pogromca chorób |
Galgant (Alpinia officinarum albo Alpinia galangae)
Wskazania:
zaburzenia trawienia, niestrawność, refluks przy wysokim ustawieniu przepony, zespół Roemhelda, skurcze w obrębie układu pokarmowego, brak apetytu; zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego, profilaktyka przeciwzawałowa i przeciwudarowa, choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne (np. w rwie kulszowej), choroba lokomocyjna, stany wyczerpania i osłabienia organizmu, opryszczka wargowa.
Skład:
proszek z galgantu (Rhiz. Galangae pulv.).
Stosowanie:
1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać do potraw (może być spożywany na surowo i gotowany);
doraźnie – 1-3 szczypty rozpuścić na języku. Nie przekraczać dawki 1 łyżeczki dziennie na osobę.
Sałata z ziarnem orkiszu
Wskazania:
osłabione trawienie, zaparcia, zaburzenia ukrwienia mózgu.
Skład:
- 1 sałata głowiasta (masłowa, lodowa)
- 3-4 łyżki ugotowanego do miękkości zimnego ziarna orkiszu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- galgant
- bertram
- koperek.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście sałaty pokropić octem, dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek, ziarna orkiszu, posypać koperkiem i przyprawami. Wymieszać.
Podstawowy skład można urozmaicić, dodając olej słonecznikowy oraz dowolnie wybrane warzywa (zgodne z dietetycznymi wskazówkami Hildegardy).
Stosowanie:
Spożywać codziennie jako przekąskę lub dodatek do posiłków głównych.
![]() |
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|