Dlaczego napoje gazowane mogą szkodzić?

Ale dziś, żeby coś dobrze smakowało, nie trzeba zabiegać o dobrą jakość i naturalne dodatki. Wystarczy mała domieszka chemii i już udaje się nasze zmysły oszukać. Nasze ciało oszukać jest znacznie trudniej, a gdy wypijemy z napojem zbyt dużo syntetycznych barwników, aromatów i konserwantów, może się to skończyć chorobą.
Napoje chłodzące możemy podzielić na kilka rodzajów:
- wody smakowe
- napoje z cukrem
- napoje ze słodzikami
- napoje typu cola
- napoje energetyczne
Przyjrzyjmy się im przez chwilę.
Wody smakowe
Wody smakowe wydają się być wodą mineralną z dodatkiem owoców. Tak jednak nie jest. Producenci wykorzystują butelki o takim samym kształcie jak butelka czystej wody mineralnej, a my dajemy się złapać, myśląc, że to udoskonalona woda. Jeśli jednak spojrzymy na etykietę o wodzie nie ma tam nawet słowa - pojawia się za to słowo napój.
Jeśli dobrze się przyjrzymy, a przeźroczyste etykiety tego nie ułatwiają zobaczymy cały skład napoju. Oprócz wody znajdziemy w napoju cukier i zagęszczony sok owocowy, w którym także najczęściej jest cukier lub - co jeszcze gorsze - syrop glukozowo-fruktozowy.
Gdy spojrzymy na tabelkę wartości odżywczych w 100 mililitrach wody smakowej znajdziemy co najmniej 4-6 gramów cukru - to duża łyżeczka cukru. Oznacza to, że wypijając szklankę takiego napoju przyjmujemy bezwiednie 2-3 łyżeczki cukru. A często odruchowo wypijamy dwie lub trzy szklanki myśląc – jaka fajna ta ,,woda''...
Dietetycy biją na alarm, że cukru i tak spożywamy za dużo, a woda smakowa wydaje się nam niegroźna, bo... wygląda jak woda. Ale jest napojem. Na szczęście, do takich napojów stosunkowo rzadko dodawane są syntetyczne barwniki. I przede wszystkim to odróżnia ,,wody smakowe'' od napojów z cukrem.
Napoje z cukrem
Po napój gazowany lub niegazowany sięgamy najczęściej po to, aby ugasić pragnienie. Jednak w praktyce sami przekonujemy się, że kolorowe napoje wcale go nie zaspokajają. Z każdym kolejnym łykiem, oprócz kolorowego płynu do naszych organizmów (lub organizmów dzieci) przenikają szkodliwe składniki - konserwanty i sztuczne barwniki. No i, oczywiście, cukier.
Zawartość cukru, w porównaniu z wodą smakową jest znacznie wyższa. Wystarczy spojrzeć na tabelę wartości odżywczych, aby się przekonać, że w szklance napoju znajdzie się czasem nawet 8-9 łyżeczek cukru. Na typowej łyżeczce mieści się około 5 gramów cukru. Sam cukier szkodzi, bo spożywamy go zbyt dużo, ale... w napojach z cukrem szkodliwe mogą być także syntetyczne barwniki, aromaty i konserwanty. Często kryją się pod postacią nielubianych dodatków rozpoczynających się od litery E, a czasem podawane są pełne nazwy tych substancji.
Obowiązkiem każdego z nas jest czytanie etykiet - także napojów gazowanych. Jeśli w składzie żywności, którą chcemy kupić jest substancja, której nie znamy z własnej kuchni - najlepiej taki produkt odłożyć na półkę.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|