KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
13 października 2017

Pasty do pieczywa - poznaj inspirujące przepisy!

Szukasz alternatywy dla zwykłych kanapek z szynką, serem lub jajkiem? Mamy dla Ciebie doskonałą propozycję! Poznaj pyszne przepisy na warzywne pasty do kanapek. Wspaniale smakują też jako dipy do maczania surowych warzyw oraz chrupkiego pieczywa i krakersów. 

Miętowo-koperkowa pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku,
  • mięta,
  • koperek,
  • sok z cytryny,
  • olej lniany/oliwa lub inny ulubiony olej,
  • sól.

Wykonanie:

Groszek trzeba zblendować na gładką pastę. Następnie posiekać zioła (ilość ziół zależy od naszych własnych upodobań) i wymieszać je z groszkiem. Dodać sól do smaku oraz sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2-3 łyżek lub więcej, jeśli lubimy). Na koniec wlać olej i wymieszać. Oczywiście pasta najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem. Kanapki dodatkowo można posypać skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny.

Pasta z bobu z natką pietruszki (i bryndzą)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • olej lniany/oliwa lub inny ulubiony olej,
  • sól.

Wykonanie:

Bób zblendować na gładką pastę. Następnie trzeba posiekać natkę (ilość ziół zależy od naszych własnych upodobań) i wymieszać ją z bobem. Dodać sól do smaku i wyciśnięty sok z cytryny (ok. 2-3 łyżek lub więcej jeśli lubimy). Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Kanapki można dodatkowo posypać bryndzą (słony, owczy ser). Pozostaje tylko rozkoszować się ich smakiem!

Hummus (pasta z cieciorki)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki - wtedy trzeba przelać ją zimną wodą i odcedzić z zalewy),
  • natka pietruszki, sproszkowana słodka papryka,
  • 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini (można pominąć),
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny,
  • kumin,
  • szczypta startego czosnku,
  • sól,
  • ewentualnie woda do pożądanej konsystencji.

Wykonanie:

Ciecierzycę należy zblendować na gładką pastę. Następnie dodać pastę tahini (to podstawa humusu - jeśli nie mamy gotowej, możemy ją przyrządzić własnoręcznie w domu: wystarczy uprażyć sezam na patelni i zmiksować na płynną pastę), oliwę, czosnek, sól i sok z cytryny do smaku, po czym wmieszać. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec trzeba jeszcze dodać kumin (kmin rzymski) do smaku. Można jeść z pieczywem posypanym natką pietruszki lub słodką papryką. Hummus jest też świetnym dodatkiem do krakersów, wafli lub stosowany jako dip do warzyw.

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki - wtedy trzeba przelać ją zimną wodą i odcedzić z zalewy),
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • świeży koperek,
  • słodka papryka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Ciecierzycę zblendować na gładką pastę. Dodać suszone pomidory i ponownie zblendować. Dodać oliwę i słodką paprykę do smaku. Jeśli pasta jest mało słona, można dodać jeszcze odrobinę soli (ewentualnie też czarny pieprz). na koniec trzeba jeszcze posiekać koperek i także wymieszać go z pastą. Świetnie smakuje też z rukolą.

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 awokado,
  • sól,
  • świeże liście kolendry i bazylii (lub inne świeże, ulubione np. mięta, natka pietruszki, koperek).

Wykonanie:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydłubać miąższ do miseczki. następnie rozgnieść widelcem na pastę, dodać sól i wymieszać z poszatkowanymi ziołami. Najlepiej smakuje na opiekanych tostach. Na kanapki można położyć dodatkowo plasterki pomidora, rzodkiewki, trochę koziego sera, tłustego twarogu lub w wersji na słodko - plasterki truskawek, brzoskwini czy kilka malin.

Pasta z pestek słonecznika z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika namoczonych w letniej wodzie na noc,
  • kilka rzodkiewek,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki wody,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Pestki słonecznika namaczamy na noc w letniej wodzie. Rano blendujemy je na pastę z sokiem z cytryny i dodatkową wodą. Dodajemy sól i pieprz oraz ewentualnie wodę do odpowiedniej konsystencji. Rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę lub cienkie pasterki, po czym dorzucamy do pasty wraz z posiekanym szczypiorkiem.

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR