KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Ryba na obiad? 4 rewelacyjne przepisy

Opublikowano 05.03.2020 r.
Ryba na obiad? To doskonały pomysł! Ryby powinny stanowić częsty składnik naszej diety. No tak, ale jak przyrządzić pyszne danie z rybą? Poznaj 4 rewelacyjne przepisy! Ryba w sosie musztardowo-miodowym, ryba obsypana migdałami, ryba w sosie śmietanowo-ziołowym czy kotleciki z ryby i warzyw? Spróbuj naszych przepisów i zaskocz nowymi, pysznymi daniami swoich bliskich!

Ryba w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Jak przygotować pyszną rybę w sosie miodowo-musztardowym?

Filety z dorsza myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. W miseczce mieszamy miód, musztardę i oliwę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. Wstawiamy na noc do lodówki. Rybę wyjmujemy z zalewy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem - z obu stron na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i wlewamy pozostałą zalewę. Dusimy przez 15 minut, a następnie dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich i wlewamy śmietankę. Tworzy nam się pyszny sos. Jeśli jest taka potrzeba, możemy go zagęścić, mieszając łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody. Rybę polaną sosem sypiemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z ryżem, frytkami czy ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Ryba obsypana migdałami

Składniki:

  • 3 filety z miruny bez ości
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 250 gram płatków migdałów
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Jak krok po kroku przygotować pyszną rybę w migdałach?

Wymyte i osuszone filety miruny kroimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebulę kroimy w plastry i przekładamy nią filety. W ten sposób przygotowaną rybę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kolejnego dnia obtaczamy filety z miruny w mące, rozbełtanym jajku i w płatkach migdałów. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.

 

Kotleciki rybno-warzywne

Składniki:

  • 3 filety ryby bez ości                                              
  • 2 jajka
  • 10 dużych pieczarek
  •  mała czerwona papryka
  • 1/4 brokuła
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 25 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • olej

 

Jak przygotować kotleciki rybno-warzywne krok po kroku?

Po umyciu i osuszeniu fileta z ryby przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. W dużej misce łączymy z odrobiną ciepłego mleka z drożdżami i cukrem. Nakrywamy ją bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i brokuła kroimy w maleńką kostkę. W kolejnej misce mieszamy mąkę i mleko z łyżką oleju. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pokrojone w kosteczkę warzywa oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Rybę smażymy na oleju, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do miski. Wszystko solidnie mieszamy. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Takie warzywno-rybne kotleciki doskonale smakują w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki:

  • 2 filety np. z dorsza
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej

Jak przygotować pyszną rybę w sosie śmietanowo-koperkowym?

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i smażymy na złoty kolor na patelni. W ten sposób przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Koperek kroimy i wsypujemy do miski. Zalewamy go śmietaną, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę znajdującą się w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach. Rybę podajemy z frytkami i surówką z marchewki. Smacznego!

Idealny pomysł na obiad? Oczywiście, że pyszna rybka!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj