Ryba na obiad? 4 rewelacyjne przepisy

Ryba w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- śmietana 30%
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Jak przygotować pyszną rybę w sosie miodowo-musztardowym?
Filety z dorsza myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. W miseczce mieszamy miód, musztardę i oliwę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. Wstawiamy na noc do lodówki. Rybę wyjmujemy z zalewy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem - z obu stron na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i wlewamy pozostałą zalewę. Dusimy przez 15 minut, a następnie dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich i wlewamy śmietankę. Tworzy nam się pyszny sos. Jeśli jest taka potrzeba, możemy go zagęścić, mieszając łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody. Rybę polaną sosem sypiemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z ryżem, frytkami czy ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.
Ryba obsypana migdałami
Składniki:
- 3 filety z miruny bez ości
- 3 jajka
- 2 cebule
- 250 gram płatków migdałów
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia.
Jak krok po kroku przygotować pyszną rybę w migdałach?
Wymyte i osuszone filety miruny kroimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebulę kroimy w plastry i przekładamy nią filety. W ten sposób przygotowaną rybę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kolejnego dnia obtaczamy filety z miruny w mące, rozbełtanym jajku i w płatkach migdałów. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.
Kotleciki rybno-warzywne
Składniki:
- 3 filety ryby bez ości
- 2 jajka
- 10 dużych pieczarek
- mała czerwona papryka
- 1/4 brokuła
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 25 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- olej
Jak przygotować kotleciki rybno-warzywne krok po kroku?
Po umyciu i osuszeniu fileta z ryby przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. W dużej misce łączymy z odrobiną ciepłego mleka z drożdżami i cukrem. Nakrywamy ją bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i brokuła kroimy w maleńką kostkę. W kolejnej misce mieszamy mąkę i mleko z łyżką oleju. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pokrojone w kosteczkę warzywa oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Rybę smażymy na oleju, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do miski. Wszystko solidnie mieszamy. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Takie warzywno-rybne kotleciki doskonale smakują w towarzystwie ulubionej surówki.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki:
- 2 filety np. z dorsza
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek koperku
- sól
- sok z cytryny
- pieprz
- czosnek granulowany
- olej
Jak przygotować pyszną rybę w sosie śmietanowo-koperkowym?
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i smażymy na złoty kolor na patelni. W ten sposób przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Koperek kroimy i wsypujemy do miski. Zalewamy go śmietaną, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę znajdującą się w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach. Rybę podajemy z frytkami i surówką z marchewki. Smacznego!
Idealny pomysł na obiad? Oczywiście, że pyszna rybka!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|