Jak przebiega kampania cukrownicza?
Ciepła i słoneczna pogoda przyspieszyły w tym roku wegetację buraków cukrowych. W trakcie wzrostu roślin potrzebny był deszcz, a tego niestety brakowało. Słabe plony buraków cukrowych notują najbardziej suche regiony, czyli Wielkopolska i woj. kujawsko-pomorskie oraz część wschodniego Mazowsza. Najlepiej wypada Śląski i woj. pomorskie.
Okazuje się jednak, że średnie plony buraków cukrowych w kraju są niższe o blisko 5 t niż w ubiegłym sezonie i wynoszą 60t/ha. Wysokość cukru w burakach też zależała od regionu i ilości i słońca, ale ocenia się, że polaryzacja wynosi od 17-17,5%. Jest to całkiem dobry wynik.
Ostatecznie Krajowy Związek Buraka Cukrowego prognozuje, że w sezonie 2018-2019 zostanie wyprodukowane około 2,2-2,3 mln ton cukru.
Kampania cukrownicza potrawa prawdopodobnie do połowy stycznia.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|