KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Przepisy na rozgrzewające grzańce

Opublikowano 19.11.2018 r.
Długie, chłodne jesienne i zimowe wieczory sprawiają, że poszukujemy sposobów na poprawę samopoczucia i rozgrzanie. Warto wybrać pyszne grzańce, które ekspresowo rozgrzewają, regulują krążenie krwi i poprawiają nastrój.

Czego potrzebujesz, by przygotować smaczne i aromatyczne grzańce?

W tym celu wybierz ulubiony alkohol – wino lub piwo oraz przyprawy korzenne. Smak tego pysznego, rozgrzewającego napoju możemy wzbogacić miodem bądź wybranym sokiem.

Jakie przyprawy warto dodać do grzańca?

Jest mnóstwo przypraw korzennych, którymi możemy doprawić ten pyszny i wybierany szczególnie jesienią oraz zimą napój:
    • imbir - reguluje krążenie krwi i trawienie;
    • cynamon - obniża poziom złego cholesterolu;
    • gałka muszkatołowa - eliminuje wzdęcia i wzmacnia smak napoju;
    • goździki - działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie i usuwają zmęczenie psychiczne;
    • wanilia - wykazuje właściwości pobudzające, przeciwgorączkowe i łagodzi depresję;
    • pieprz - nadaje ostrości smakowi;
    • kardamon - reguluje trawienie, eliminuje niestrawność i wzdęcia.

W zależności od przepisu niezbędnym elementem grzańca bywają także miód, ulubiony syrop, skórka pomarańczy, migdały, anyż, rodzynki, plasterki jabłka, cytryny i pomarańczy czy śmietana.


Pyszny grzaniec – rozgrzewające wino

Składniki na dwie porcje:

  • pół butelka czerwonego wina
  •  2 łyżki brązowego cukru
  •  1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki soku z żurawiny
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • jabłko
  • 2 goździki
  • 1 suszona śliwka
  • odrobina kardamonu

Przygotowanie

Do mniejszego garnka wsyp cukier, dodaj sok żurawinowy i zagotuj. Wlej sok z pomarańczy oraz dodaj miód, laskę cynamonu i wanilii, plastry pomarańczy, kilka plasterków jabłka, goździki, suszoną śliwkę i kardamon. Gotuj przez 7 minut, aż powstanie aromatyczny syrop. Zmniejsz ogień, wlej wino i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu. Do szklanki włóż plasterek pomarańczy i wlej przygotowany napój.


Grzaniec piwny

Składniki na dwie porcje:                                                                            

  •  butelka piwa
  •  1 łyżka miodu
  •  plastry cytryny
  •  1 łyżka soku malinowego
  •  odrobina przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków

Przygotowanie
Piwo przelej do rondelka, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sok malinowy, miód i plastry cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy napój zacznie delikatnie bulgotać, wyłącz. Przelej grzaniec piwny do szklanek i smacznego!

 

Grzańce to doskonały pomysł na napój po jesiennym bądź zimowym spacerze czy czasie spędzonym na zewnątrz. Napój ten nie tylko rozgrzeje w kilka chwil, ale także poprawi krążenie. A przepis na ulubiony grzaniec możesz przygotować samodzielnie – wybierając składniki, które lubisz!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO