Topinambur - co to jest i jak to jeść?

Czym jest topinambur?
Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej. Wygląda trochę jak imbir, a w smaku przypomina ziemniaki połączone z orzechami. Bulwy topinamburu warto wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych.
Topinambur właściwości zdrowotne
Bulwy topinamburu nazywane są warzywem leczniczym i zalecane są w diecie diabetyków, czy osób po chemioterapii. Ich spożywanie wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę wątroby, a także pobudza przemianę materii. Słonecznik bulwiasty zawiera kwasy organiczne, witaminy, krzemionki, minerały czy węglowodany. Znajdująca się w rosnących pod ziemią bulwach topinamburu inulina, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a w efekcie przeciwdziała miażdżycy. Za sprawą dużej zawartości potasu warzywo to reguluje ciśnienie krwi. Ponadto przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i optymalne pH w jelitach.
Jak jeść topinambur?
Słonecznik bulwiasty charakteryzuje się oryginalnym, słodkawym smakiem. A jadalną część rośliny stanowią bulwy o białym, czerwonym bądź żółtym zabarwieniu, otoczone skórką. Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje na surowo - w sałatkach oraz pieczony, gotowany tradycyjnie oraz gotowany na parze.
Topinambur zapiekany - przepis
Do przygotowania zapiekanki z topinamburu potrzeba:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg topinamburu
- czerwoną cebulę
- 200 gram pieczarek
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- natkę pietruszki
- 200 gram mięsa mielonego
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietanki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Topinambur zapiekany krok po kroku
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Po przestygnięciu kroimy na grube plastry.
2. Topinambur szorujemy szczotką i gotujemy 5 minut, a następnie kroimy w mniejsze cząstki.
3. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, na patelnię dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Marchewki skrobiemy i kroimy w krążki.
4. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy i dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone mięso mielone, cebulę i pieczarki. Posypujemy danie posiekaną pietruszką. Następnie układamy marchew, na górze topinambur. Zapiekankę polewamy śmietanką połączoną z przyprawami. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Frytki z topinamburu
Składniki:
- 0,5 kg topinamburu,
- 4 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Topinambur myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki, polewamy olejem i posypujemy papryką, solą i odrobiną pieprzu. Frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temperaturze 200 st. C.
Surówka z topinamburem
Składniki:
- 1 bulwa topinamburu,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 1 łyzka oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- cukier do smaku i szczypta soli.
Wykonanie:
Obieramy topinambur, jabłko i marchewkę, ścieramy na tarce na małych oczkach. Doprawiamy oliwą z oliwek, szczyptą soli i odrobiną cukru.
Warto spróbować topinambur nie tylko ze względu na jego wyrafinowany smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() | Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami |