KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Wzmocnij swoją odporność - cenne naturalne składniki

Opublikowano 11.10.2019 r.
Kiedy za oknem wiatr, deszcz, typowa jesienna słota, boimy się, że dopadnie nas przeziębienie lub grypa. Wtedy zwykle udajemy się do apteki po suplementy, które mają nam pomóc w podniesieniu odporności i zabezpieczyć przed chorobą. Jednak coraz częściej poszukujemy też naturalnych metod zapobiegania lub ewentualnego wspomagania leczenia. W artykule przedstawiamy kilka prostych przepisów na naturalne specyfiki, które pójdą nam „na zdrowie” i nie nadwyrężą naszego portfela. 

Cenne właściwości naturalnych składników

Cytryna – zawiera duże ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Jest również cennym źródłem polifenoli, które przeciwdziałają chorobom, takim jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Zawarte w cytrynie bioflawonoidy usuwają wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia się skóry. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa również korzystnie na stan skóry i ogólnie wszystkich tkanek organizmu, wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje ciału odporność mechaniczną i magazynuje wodę, stanowi też swoistą siatkę, strukturę, na której opierają się wszystkie inne tkanki ciała.

Czosnek – nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Zwalcza infekcje, wspomaga trawienie, odmładza, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze oraz ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Najlepiej spożywać go na surowo.

Imbir – korzeń tej rośliny ma wiele zastosowań i cennych właściwości. Poprawia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed wytwarzaniem się zakrzepów we krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a nawet poprawia koncentrację.

Kurkuma – ta znana w kuchni indyjskiej przyprawa ma nie tylko walory smakowe i nadaje potrawom żółty kolor, ale też rozgrzewa i wspomaga pracę naszego układu odpornościowego. Zawarta w jej składzie kurkumina jest jednym z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. 

Olej lniany – w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności omega-3. Niedostatek kwasów omega-3 w codziennej diecie może doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzheimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit. Dodatkową zaletą oleju lnianego jest fakt, że to nasz, polski, lokalny olej – nie musimy go importować z dalekich krajów. Zadbajmy tylko o to, by był naprawdę tłoczony na zimno i przechowywany w lodówce. Warto go więc kupować z zaufanego źródła.

Miód pszczeli – to wszystkim znany i sprawdzony środek stosowany w profilaktyce i terapii przeziębień, ma działanie odkażające i podnoszące odporność. Miód rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie. Duże znaczenie w miodzie mają enzymy, pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3% roztworze znana jako woda utleniona. Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1 000 m n.p.m.) i apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Syrop na odporność

Syrop ten ma ochronić przed chorobą, ale także w naturalny sposób pozwoli się wyleczyć, gdy dopadnie nas spadek odporności. Mikstura działa jak natuantybiotyk, dostarcza organizmowi wartościowych witamin i minerałów, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

Do przyrządzenia potrzebne będą: 4 cytryny, 4 główki czosnku, korzeń świeżego imbiru (3–4 cm) i 2 litry wody.

Sposób przygotowania: nieobrane, dokładnie umyte cytryny pokroić w plasterki lub ćwiartki. Obrać czosnek oraz imbir i posiekać je na drobne kawałeczki albo zmiksować. Wszystkie składniki wsypać do garnka i dodać do nich 2 litry wody. Całość zagotować, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawić garnek i poczekać, aż syrop wystygnie. Przecedzić wszystko przez sitko, wlać do naczynia i wstawić do lodówki. Zalecane jest pić codziennie na czczo szklankę. Przed użyciem wstrząsnąć butelkę.

Syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Składniki: cebula, 3–4 ząbki czosnku, pół cytryny (może być cała), 2 łyżki miodu, spory kawałek świeżego imbiru, łyżka kurkumy.

Wykonanie: cebulę pokroić w piórka, na to ułożyć plasterki czosnku, plasterki imbiru, kurkumę, miód i obraną ze skórki oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Na to kolejna warstwa cebuli itd. Jeśli ktoś nie lubi kurkumy – można ją pominąć. Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugnieść, zamknąć słoik i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić do lodówki. Pić codziennie po 2–3 łyżeczki.

 

Zdrowotna mikstura

Składniki: 0,5 litra oleju lnianego tłoczonego na zimno, 0,5 litra jasnego miodu płynnego, raczej delikatnego w smaku, sok wyciśnięty z 5 cytryn – zazwyczaj wychodzi około szklanki soku, ząbki z 5 główek czosnku – obrane i drobno posiekane.
 

Wykonanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą przy pomocy blendera. Gotową miksturę przelać do dużej, najlepiej szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji otrzymamy około 1,5 litra gotowej mikstury.

Zastosowanie: mikstura ta jest starą recepturą wzmacniającą organizm oraz chroniącą serce i układ krwionośny np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Tą miksturą można z powodzeniem leczyć i wzmacniać całą rodzinę, nawet małe dzieci. Warto ją zawsze mieć w lodówce – gdyż olej lniany  i mikstury z niego sporządzone muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych. 

W celach leczniczych miksturę przyjmuje się kilka razy dzienne (3 lub 4 łyżki w ciągu całego dnia). Jest doskonała w smaku, choć dość pikantna za sprawą czosnku. Można więc jej używać po prostu jako dressingu do wielu potraw przyrządzanych na zimno – sałat, warzyw, a nawet ryb. Niektórzy używają mieszanki jako marynaty do delikatnego mięsa – uzupełniając skład solą lub sosem sojowym oraz wybranymi ziołami. Warto jednak pamiętać o tym, że olej lniany zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko spożywany na zimno, dlatego jednak lepiej używać mikstury głównie jako zimnego sosu.

W okresie jesienno-zimowym róbmy w domu syropy i mikstury z dostępnych naturalnych składników. Wspomagajmy swoją odporność i niech wyjdzie nam na zdrowie!

 

 

kontakt1.jpg
Monika Lubińska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO