Wzmocnij swoją odporność - cenne naturalne składniki

Cenne właściwości naturalnych składników
Cytryna – zawiera duże ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Jest również cennym źródłem polifenoli, które przeciwdziałają chorobom, takim jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Zawarte w cytrynie bioflawonoidy usuwają wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia się skóry. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa również korzystnie na stan skóry i ogólnie wszystkich tkanek organizmu, wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje ciału odporność mechaniczną i magazynuje wodę, stanowi też swoistą siatkę, strukturę, na której opierają się wszystkie inne tkanki ciała.
Czosnek – nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Zwalcza infekcje, wspomaga trawienie, odmładza, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze oraz ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Najlepiej spożywać go na surowo.
Imbir – korzeń tej rośliny ma wiele zastosowań i cennych właściwości. Poprawia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed wytwarzaniem się zakrzepów we krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a nawet poprawia koncentrację.
Kurkuma – ta znana w kuchni indyjskiej przyprawa ma nie tylko walory smakowe i nadaje potrawom żółty kolor, ale też rozgrzewa i wspomaga pracę naszego układu odpornościowego. Zawarta w jej składzie kurkumina jest jednym z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Olej lniany – w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności omega-3. Niedostatek kwasów omega-3 w codziennej diecie może doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzheimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit. Dodatkową zaletą oleju lnianego jest fakt, że to nasz, polski, lokalny olej – nie musimy go importować z dalekich krajów. Zadbajmy tylko o to, by był naprawdę tłoczony na zimno i przechowywany w lodówce. Warto go więc kupować z zaufanego źródła.
Miód pszczeli – to wszystkim znany i sprawdzony środek stosowany w profilaktyce i terapii przeziębień, ma działanie odkażające i podnoszące odporność. Miód rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie. Duże znaczenie w miodzie mają enzymy, pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3% roztworze znana jako woda utleniona. Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1 000 m n.p.m.) i apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
Syrop na odporność
Syrop ten ma ochronić przed chorobą, ale także w naturalny sposób pozwoli się wyleczyć, gdy dopadnie nas spadek odporności. Mikstura działa jak natuantybiotyk, dostarcza organizmowi wartościowych witamin i minerałów, a jej przygotowanie jest bardzo proste.
Do przyrządzenia potrzebne będą: 4 cytryny, 4 główki czosnku, korzeń świeżego imbiru (3–4 cm) i 2 litry wody.
Sposób przygotowania: nieobrane, dokładnie umyte cytryny pokroić w plasterki lub ćwiartki. Obrać czosnek oraz imbir i posiekać je na drobne kawałeczki albo zmiksować. Wszystkie składniki wsypać do garnka i dodać do nich 2 litry wody. Całość zagotować, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawić garnek i poczekać, aż syrop wystygnie. Przecedzić wszystko przez sitko, wlać do naczynia i wstawić do lodówki. Zalecane jest pić codziennie na czczo szklankę. Przed użyciem wstrząsnąć butelkę.
Syrop na odporność, kaszel i przeziębienie
Składniki: cebula, 3–4 ząbki czosnku, pół cytryny (może być cała), 2 łyżki miodu, spory kawałek świeżego imbiru, łyżka kurkumy.
Wykonanie: cebulę pokroić w piórka, na to ułożyć plasterki czosnku, plasterki imbiru, kurkumę, miód i obraną ze skórki oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Na to kolejna warstwa cebuli itd. Jeśli ktoś nie lubi kurkumy – można ją pominąć. Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugnieść, zamknąć słoik i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić do lodówki. Pić codziennie po 2–3 łyżeczki.
Zdrowotna mikstura
Składniki: 0,5 litra oleju lnianego tłoczonego na zimno, 0,5 litra jasnego miodu płynnego, raczej delikatnego w smaku, sok wyciśnięty z 5 cytryn – zazwyczaj wychodzi około szklanki soku, ząbki z 5 główek czosnku – obrane i drobno posiekane.
Wykonanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą przy pomocy blendera. Gotową miksturę przelać do dużej, najlepiej szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji otrzymamy około 1,5 litra gotowej mikstury.
Zastosowanie: mikstura ta jest starą recepturą wzmacniającą organizm oraz chroniącą serce i układ krwionośny np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Tą miksturą można z powodzeniem leczyć i wzmacniać całą rodzinę, nawet małe dzieci. Warto ją zawsze mieć w lodówce – gdyż olej lniany i mikstury z niego sporządzone muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.
W celach leczniczych miksturę przyjmuje się kilka razy dzienne (3 lub 4 łyżki w ciągu całego dnia). Jest doskonała w smaku, choć dość pikantna za sprawą czosnku. Można więc jej używać po prostu jako dressingu do wielu potraw przyrządzanych na zimno – sałat, warzyw, a nawet ryb. Niektórzy używają mieszanki jako marynaty do delikatnego mięsa – uzupełniając skład solą lub sosem sojowym oraz wybranymi ziołami. Warto jednak pamiętać o tym, że olej lniany zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko spożywany na zimno, dlatego jednak lepiej używać mikstury głównie jako zimnego sosu.
W okresie jesienno-zimowym róbmy w domu syropy i mikstury z dostępnych naturalnych składników. Wspomagajmy swoją odporność i niech wyjdzie nam na zdrowie!
![]() |
Monika Lubińska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|