KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
12 listopada 2018

Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które nieśmiało próbują wkroczyć do Polskiej kuchni i na nasze stoły. Czy warto je spożywać? Jakie dania można przygotować z batatów? Sprawdźcie koniecznie!

 

Właściwości batatów

Bataty są cennym źródłem białka, witamin, węglowodanów, mikroelementów, polifenoli i beta-karotenu. Zawierają luteinę, która przyczynia się do poprawy wzroku czy likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób. Warto włączyć je do diety, ponieważ bataty mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ziemniaki. Nie każdy wie, że w batatach znajduje się cukier zwany rafinozą, który może przyczyniać się do powstawania wzdęć.


Bataty zastosowanie w kuchni

Bataty można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno gotowane, pieczone, jak i grillowane. Mogą służyć jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków, ale także świetnie smakują frytki, chipsy, zapiekanki, placki ziemniaczane czy ciasto batatowe. Warto wspomnieć, że także liście batatów są jadalne. Można je dodać do koktajli, smoothie i surówek.


Frytki z batatów

Składniki:

  • 5 batatów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano


Jak przygotować frytki z batatów?

Umyte bataty obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Rozłożyć je na tacy, delikatnie polać olejem i oprószyć ziołami. Piec do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach. Można je podawać zamiast tradycyjnych ziemniaków do mięsa lub ryby oraz z surówką z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków. Smakują rewelacyjnie!


Bataty zapiekane z kurczakiem

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • podwójny filet z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • ulubione świeże zioła np. tymianek lub bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser

Przygotowanie
Czosnek paprykę i pieczarki kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w pół talarki. Również bataty i filet z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystko układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Najpierw bataty z warzywami, następnie kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach. Kiedy bataty będą miękkie, posypujemy żółtym serem. Danie idealne na obiad i kolację!

 

Spróbujcie koniecznie, warto czasem zastąpić tradycyjne ziemniaki batatami. Są zdrowe i bardzo smaczne!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Pora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletkiPora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletki
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie