Polska jest liderem w produkcji malin
Polska jest największym producentem malin w Unii Europejskiej oraz trzecim na świecie, po Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych.
W 2017 r. udział Polski w unijnej produkcji malin wyniósł 53%. Duża popularność tej uprawy w kraju jest wynikiem ich właściwości zdrowotnych, walorów smakowych oraz popytu ze strony przemysłu przetwórczego.
Maliny chętnie spożywane są w postaci świeżej oraz przetworzonej jako mrożonki, konfitury, dżemy, kompoty oraz soki. Popularnymi odmianami uprawianymi w Polsce są m.in.: „Polana”, „Polka”, „Beskid” i „Benefis”.
W latach 2004–2017 maliny były uprawiane na powierzchni 14–30 tys. ha. W okresie urodzaju produkcja malin w Polsce kształtowała się na poziomie ponad 120 tys. ton. Według wstępnych danych GUS zbiory malin w Polsce w 2018 r. wyniosą około 120 tys. ton wobec 105 tys. ton w roku 2017.
Maliny produkowane w Polsce eksportowane są przede wszystkim do krajów UE, głównie do Niemiec, Holandii i Austrii. Zainteresowaniem konsumentów zagranicznych cieszą się również produkowane w Polsce maliny mrożone. W latach 2009–2017 eksport mrożonych malin wynosił 39–64 tys. ton. Produkowane w Polsce mrożone maliny znajdują nabywców przede wszystkim w krajach UE – głównie w Niemczech, Belgii i Wielkiej Brytanii.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. eksport malin świeżych wzrósł o 16% do 8 tys. ton, natomiast sprzedaż zagraniczna malin mrożonych była o 20% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 32 tys. ton.
Źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Trzmiele – sprzymierzeńcy rolników |