KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Zupa krem czy zwykła zupa?

Opublikowano 23.10.2018 r.
Czy tradycyjna zupa i nowoczesna zupa krem różnią się zawartością składników odżywczych? Którą zupę lepiej zjeść? Czy każda z nich jest tak samo smaczna? Jakie są ich wady i zalety?

Czy jako dziecko jadałaś/eś zupę krem? Z pewnością nie, bo zupy krem stały się modne w ciągu ostatniego dziesięciolecia. Są one wytworem czy propozycją zupy zasugerowanej przez producentów blenderów i shakerów. Dopiero od czasu powstania tych sprzętów AGD zyskują coraz większą popularność. Choć są takie osoby, które nie mogą się przekonać do tej jednolitej formy zupy w formie kremu. Trudno stwierdzić dlaczego, być może ze względu na fakt, że w zupie krem najczęściej nie ma żadnych składników do pogryzienia. Chyba że wzbogacimy ten rodzaj zupy grzankami, pestkami słonecznika lub dyni.

Tradycyjna zupa i zupa krem 

Tradycyjna zupa i zupa krem są tak samo zdrowe. Różnią się jedynie sposobem podania. Bo przecież obie zupy możemy stworzyć z jednego wywaru warzyw, tylko w przypadku zupy krem przed podaniem wszystko zmiksujemy w gładką masę. Zatem pod względem składników odżywczych nie ma żadnych różnic. Ze smakiem jest podobnie.

Dawniej dania o konsystencji papki były serwowane dzieciom, które nie mają jeszcze zębów i nie potrafią rozdrobnić pokarmu. Zupa krem to także doskonały sposób by "przemycić" nielubiane warzywo do zupy dla dziecka.

Warto pamiętać, że spożywane w formie ciepłego posiłku zupy, zawsze dostarczają organizmowi składników odżywczych. Pozytywnie wpływają na odporność, a jeśli chcemy, aby dodatkowo pobudziły metabolizm, wówczas warto użyć odpowiednich przypraw, czyli imbiru bądź pieprzu cayenne.

Bez dwóch zdań warto jeść zupy. Zdecydowanie można je gotować naprzemiennie, jednak warto zadbać o gusta domowników.


Tradycyjna zupa brokułowa z serkiem topionym

Niezbędne składniki:

- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 brokuł
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 200 gram serka topionego o smaku śmietankowym
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 szklanki śmietanki 18%
- sól, pieprz, świeża bazylia


Przygotowanie tradycyjnej zupy brokułowej

Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Dodać pokrojonego w kostkę pora, posolić i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie dodać obraną i startą na tarce marchew, seler i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć jeszcze kilka minut. Warzywa z patelni przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez 10 minut i dodać umyte i rozdrobnione różyczki oraz łodyżki brokuła. Gotować aż brokuł zmięknie. Dodać ser topiony, śmietankę oraz doprawić solą, pieprzem i bazylią.


Zupa krem z brokułów

Niezbędne składniki:
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz, bazylia
- domowe grzanki

Umyty brokuł dzielimy na mniejsze części, a łodygę kroimy na kawałeczki. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, a por w półtalarki. Na łyżce masła szklimy cebulę, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy por i warzywa starte na tarce i dusimy około 10 minut. Do garnka z zupą wkładamy kawałki pora i zalewamy około 1 litrem wywaru drobiowego. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i blendujemy. Przed spożyciem talerz z zupą dekorujemy domowymi grzankami z chleba.

Jak widać, obie zupy przygotowujemy bardzo podobnie. Którą z nich Ty wybierzesz?

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Francuska zupa cebulowa - wykwintna i rozgrzewającaFrancuska zupa cebulowa - wykwintna i rozgrzewająca

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO