KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
18 lipca 2019

Hodowla przepiórek - pomysł na ciekawy biznes

Przepiórki należą do najmniejszych gatunków drobiu hodowlanego, dlatego idealnie nadają się dla gospodarstw dysponujących małymi budynkami gospodarczymi. Udomowiono je kilkaset lat temu, jednak dopiero  w latach 60. minionego stulecia trafiły do Polski. Myślisz o hodowli przepiórek? Czemu nie, to dobry pomysł na biznes.

Przepiórki - charakterystyka

Należą one do grupy zwierząt charakteryzujących się dymorfizmem płciowym. Dorosłe samce są mniejsze  i ważą około 80-180 g. Mają ciemniejsze piórka na głowie i rudy kołnierz na szyi. Samiczki natomiast są szaro-beżowo-białe, a ich masa ciała wynosi 110-280 g.

Mięso przepiórki

Mięso przepiórki charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Ma więcej czerwonych włókien niż u innych gatunków drobiu hodowlanego, co wpływa na jego niezwykłą delikatność. Jaja przepiórcze są bogate w witaminę A, B1, B12, metioninę, treoninę oraz mikroelementy. Mają duże żółtko i dobrze smakują. Są alternatywą dla osób uczulonych na białko.

Hodowla przepiórek

W Polsce przepiórki hodowane są w celu pozyskiwania tuszek i jaj. Ptaki te mają największy udział mięśnia piersiowego w masie całego ciała ze wszystkich gatunków drobiu (33%). Samice zaczynają nieść jaja w 7. tygodniu życia i niosą przez 10-12 miesięcy. Można w tym czasie uzyskać 300 jaj o masie 8-11 g. Po tym czasie zwierzęta przeznacza się zazwyczaj na materiał rzeźny. Samce można ubijać po osiągnięciu przez nie 6. tygodnia życia. 

Przepiórki mogą być utrzymywane zarówno w klatkach, wolierach, jak  i w systemie podłogowym. Klatki muszą być wykonane z materiałów, które można łatwo umyć i zdezynfekować. Powinny też mieć taśmę do usuwania odchodów. Jaja staczają się po lekko pochylonej podłodze (siatce) do rynienki. Dzięki temu łatwo je zebrać i nie mają kontaktu z odchodami ptaków. Klatki umieszcza się jedna na drugiej w kilku kondygnacjach. Woliery zapewniają swobodę ruchu, dostęp do świeżego powietrza oraz naturalnego oświetlenia. Trzeba je jednak osłonić od wiatru, a ptakom należy podawać wysokoenergetyczną paszę w dostatecznej ilości. W wolierach przepiórki niosą jajka tylko latem, bo gdy temperatura spada poniżej 17 st. C, przestają nieść. Ptaki utrzymywane na podłodze na głębokiej ściółce muszą mieć gniazda, grzędy oraz dobrze wentylowane pomieszczenie. Warto pamiętać, że pomiot przepiórczy jest bardzo skoncentrowany i trzeba go często usuwać. Optymalna temperatura w budynku powinna wynosić 20-22 st. C, a wilgotność wahać się na poziomie 50-70%. 

Żywienie przepiórek

Żywienie przepiórek musi w pełni pokrywać zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne ptaków. Dorosłe osobniki pobierają około 25 g paszy granulowanej lub sypkiej i 40 g wody. Obecnie na rynku dostępne są specjalistyczne mieszanki pełnoporcjowe dla przepiórek. Gwarantują one znakomity wzrost, rozwój i wysoką nieśność poprzez zapewnienie odpowiednich składników odżywczych. Żywienie przepiórek powinno być podzielone na cztery etapy, ze względu na zróżnicowane potrzeby dotyczące energii, białka oraz składników mineralnych (tabela).

Wiek piskląt

Sposób podawania

Kcal/kg paszy

%

białka/kg paszy

%

lizyny/kg paszy

%

metioniny/kg paszy

1-7

dni

do woli w korytkach

3.000

28

1,5

0,62

8-28 dni

do woli w postaci kruszonki w korytkach

2.900

24

1,2

0,53

29-45 dni

do woli w postaci sypkiej lub kruszonki

2.800

20

1

0,44

 

Czwartym etapem żywienia przepiórek jest okres nieśności, w którym należy rozpocząć podawanie mieszanki paszowej bogatej w wapń, o koncentracji 2.800 kcal w kg. Samice podczas nieśności potrzebują paszy specjalnie skoncentrowanej w białko (22-25%)  i lizynę oraz składniki mineralne (szczególnie w wapń i fosfor).

Zarówno mięso, jak i jaja przepiórcze dzięki swoim nieocenionym walorom smakowym i zdrowotnym cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Z hodowli przepiórek uzyskujemy też pomiot, którym możemy nawozić uprawy lub sprzedać w celach zarobkowych. Może więc warto zainteresować się hodowlą tych ptaków? 

 

 

 
Genowefa Gniatkowska
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • WDR