Rośnie eksport produktów mięsnych z Polski
W okresie styczeń–lipiec 2018 r. z kraju wyeksportowano 886 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), to jest o 14% więcej niż przed rokiem. Przychody uzyskane z eksportu były o 23% większe i przekroczyły 1,5 mld EUR. Import drobiu wyniósł 86 tys. ton i był o 3% mniejszy niż w tym samym okresie 2017 r., a wydatki poniesione na zakup tych produktów wzrosły o 8%, do 169 mln EUR.
Z kolei eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych z Polski wzrósł o 3%, do 285 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 964 mln EUR i były o 15% większe niż w analogicznym okresie ub.r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 26 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (wobec 29 tys. ton rok wcześniej) za 92 mln EUR, tj. o 2% mniej niż przed rokiem.
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2018r. z kraju wywieziono 461 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 2% więcej niż przed rokiem. W wyniku niższych niż przed rokiem cen produktów wieprzowych, przychody uzyskane z eksportu tego asortymentu obniżyły się o 7%, w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r., i wyniosły 922 mln EUR. Import ukształtował się na poziomie 554 tys. ton i był o 9% większy niż w analogicznym okresie 201 7r. Wydatki poniesione na import tego asortymentu przekroczyły 1 mld EUR i były o 5% mniejsze niż przed rokiem.
Wzrostowi eksportu produktów mięsnych z Polski sprzyja ich konkurencyjność cenowa na rynku unijnym, zwłaszcza drobiu i wołowiny.
Źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|