KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
23 października 2018

Małe co nieco, czyli słodkie bułeczki z jabłkami

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem to pyszna propozycja na podwieczorek lub deser. Poznajcie nasz przepis!

Składniki do słodkich bułeczek z jabłkami:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  •  esencja waniliowa
  • sól
  • 3 jabłka
  • 05, łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 kostki masła
  •  0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

 

Wykonanie słodkich bułeczek z jabłkami

1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy nakryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich odrobinę soli i ubijamy z nich gęstą pianę. Łączymy wyrośniętą zaczyn drożdżowy i ubite białka, dodajemy do nich cukier, żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut miskę z wyrobionym ciastem, przykrytą bawełnianą ściereczką.

2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy cynamonem.

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy z niego szklanką kółeczka grubości 1 centymetra. Delikatnie robimy zagłębienie w środku. Kładziemy w nie odrobinę jabłek z cynamonem. Bułeczki drożdżowe smarujemy ciepłą wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy je do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Słodkie bułeczki z jabłkami pachną nieziemsko, a jak smakują.... ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR