KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

2 przepisy na szybkie jesienne ciasteczka

Opublikowano 18.10.2018 r.
Jesienne i zimowe miesiące sprawiają, że chętniej rozpieszczamy się słodkościami. Zamiast sięgać po te ze sklepu, warto przygotować domowe słodkości własnoręcznie. Przygotowanie takich jesiennych ciasteczek zajmuje jedynie kilka chwil. Dziś pokażemy, jak zrobić 2 różne rodzaje pysznych jesiennych ciasteczek.

Ciasteczka "kruche liście"

Pyszne, ekspresowe ciasteczka o niezapomnianym smaku i pięknym zapachu! Można je włożyć do słoiczka i w ten sposób przechowywać nawet kilka tygodni.

Składniki do ciasteczek "kruche liście"

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier

Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier i wbijamy żółtka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka przy pomocy odpowiedniej foremki. Roztrzepanym białkiem jajka smarujemy ciasteczka i dekorujemy je cukrem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.

 

Ciasteczka dyniowe

Nasza kolejna propozycja to pyszne ciasteczka dyniowe z kremem. Zaskocz swoich domownikow i gości pysznym deserem!

Składniki do ciasteczek dyniowych:

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 tabliczki czekolady
  •  0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie: Do miski dodajemy wszystkie składniki suche, czyli łączymy w niej mąkę, sodę, cynamon i cukier. Dodajemy purée z dyni i olej i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kroimy pół kostki czekolady w drobną kostkę lub ścieramy ją na tarce. Na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżką ciasto — formułując okrągłe ciasteczka. Pieczemy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu ciasteczek przygotowujemy krem. Łączymy w misce wszystkie składniki i mieszamy. Smarujemy nim ciasteczka.

 

Ostrzeżenie! Jesienne ciasteczka znikają ekspresowo ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO