2 przepisy na szybkie jesienne ciasteczka

Ciasteczka "kruche liście"
Pyszne, ekspresowe ciasteczka o niezapomnianym smaku i pięknym zapachu! Można je włożyć do słoiczka i w ten sposób przechowywać nawet kilka tygodni.
Składniki do ciasteczek "kruche liście"
- 2 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier
Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier i wbijamy żółtka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka przy pomocy odpowiedniej foremki. Roztrzepanym białkiem jajka smarujemy ciasteczka i dekorujemy je cukrem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
Ciasteczka dyniowe
Nasza kolejna propozycja to pyszne ciasteczka dyniowe z kremem. Zaskocz swoich domownikow i gości pysznym deserem!
Składniki do ciasteczek dyniowych:
- 1 szklanka purée z dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 tabliczki czekolady
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie: Do miski dodajemy wszystkie składniki suche, czyli łączymy w niej mąkę, sodę, cynamon i cukier. Dodajemy purée z dyni i olej i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kroimy pół kostki czekolady w drobną kostkę lub ścieramy ją na tarce. Na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżką ciasto — formułując okrągłe ciasteczka. Pieczemy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu ciasteczek przygotowujemy krem. Łączymy w misce wszystkie składniki i mieszamy. Smarujemy nim ciasteczka.
Ostrzeżenie! Jesienne ciasteczka znikają ekspresowo ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|