KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Gospodynie ze Zbrachlina polecają przepisy na kulinarne nowości

Opublikowano 15.10.2018 r.
Panie z Koła Gospodyń w Zbrachlinie organizują coroczne warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie przyrządzają kulinarne nowości. Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowały wyjątkowe przepisy na oryginalne kotleciki z kurczaka, zapiekaną białą kiełbasę oraz carpaccio z buraczka. Zobaczcie koniecznie i wypróbujcie!

 

Kotleciki z kurczaka z kukurydzą i serem

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka,                                 
  • przyprawa do kurczaka,
  • puszka słodkiej kukurydzy,
  • 4 jaja,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy masę, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obydwu stron.

 

Zapiekana biała kiełbasa

Składniki:

  • 6-8 sztuk surowej białej kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por, 
  • łyżka masła,
  • 1 mały słoiczek chrzanu,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
  • 1 opakowanie śmietany 30% (500 ml).

Wykonanie:
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki, por w krążki. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy przyprawy, chrzan, sok z cytryny. Białą kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z warzywami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 30-40 min.

 

Rolada z karkówki z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 2 kg chudej karkówki wieprzowej,                                 
  • 3-4 całe główki czosnku,
  • odrobina oliwy,
  • 3-4 gałązki natki pietruszki,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 3-4 łyżki majeranku,
  • kilka liści laurowych,
  • sól, pieprz di smaku.

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 szklanka soków wytopionych z mięsa,
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

1. Pasta czosnkowa – z całych główek czosnku odcinamy górne końcówki, polewamy czosnki odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem; wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C – pieczemy przez 30 min.; wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Upieczone czosnki obieramy – ząbki powinny być miękkie. Wkładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki masła, drobno posikaną natkę pietruszki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Składniki rozgniatamy widelcem i łączymy tak, aby utworzyła się jednolita masa.

2. Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem i rozcinamy na prostokątny płat o grubości około 2 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gotowy płat posypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na jedną stronę nakładamy pastę czosnkową i rozsmarowujemy. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Wierzch i boki smarujemy musztardą miodową. Na wierzch rolady układamy liście laurowe. Wkładamy roladę w rękaw do pieczenia (karkówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, wtedy wszystkie smaki się „przegryzą”, pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut, aby mięso się zarumieniło.

Przed podaniem przygotowujemy jeszcze sos:
z rękawa do pieczenia odlewamy płyn do kubka; w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się zagotuje i zacznie skwierczeć. Wtedy dolewamy powoli płyn, jednocześnie intensywnie mieszając. Chwilę gotujemy. Dodajemy kremówkę i chrzan. Przyprawiamy według uznania silą, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy.

Roladę kroimy w plastry i polewamy sosem chrzanowym. 


Carpaccio z buraka czerwonego

Carpaccio to danie kuchni włoskiej, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę. Gospodynie z KGW w Zbrachlinie podczas warsztatów kulinarnych przygotowały oryginalne carpaccio z buraczka. 

Składniki:

  • 2 pieczone buraki, 
  • szklanka świeżej rukoli,
  • garść pestek dyni,
  • 50 g sera feta, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny, 
  • pieprz do smaku.

Wykonanie:
Buraki pieczemy – zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C na około 60 min. Następnie obieramy, kroimy w cieniutkie plastry, układamy na półmisku. Na burakach rozkładamy rukolę, posypujemy rozdrobnionym serem Feta i uprażonymi pestkami dyni.  Z oliwy, soku z cytryny i pieprzu przygotowujemy lekki sos winegret (wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, polewamy nim danie.

 

Co za pyszności… :-) Nasza redakcja już wypróbowała – teraz czas na Was! Polecamy!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Kulinarne inspiracje od Pań z KGW NowosolnaKulinarne inspiracje od Pań z KGW Nowosolna

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO