KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
2018-10-11

Znaleziono winowajcę raka bakteryjnego pomidorów

Rak bakteryjny pomidorów to choroba szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Obserwuje się ją na większości obszarów produkcji pomidorów, jednak jej występowanie jest nieprzewidywalne – często po wielu latach nieobecności lub słabego nasilenia pojawia się masowo. 

 

W Polsce, w ostatnich latach, występowanie raka bakteryjnego pomidora było sporadyczne, co tym bardziej powinno zaniepokoić producentów pomidora, gdyż choroba z dużym prawdopodobieństwem może zacząć się szybko rozprzestrzeniać - informują eksperci z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Katowicach. - Sprzyjać temu z pewnością mogą cieple lata (optymalna temperatura rozwoju dla patogenna to 25-28 °C) i łagodne zimy, które w naszym kraju są coraz częstsze. 

Badania prowadzone laboratoriach w Katowicach i w Toruniu potwierdziły, że sprawcą choroby jest bakteria Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis.

Choć to pomidor jest główną rośliną żywicielską dla Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, to inne rośliny z rodziny psiankowatych, jak papryka  czy oberżyna, również wykazują podatność na porażenie patogenem.

Główne drogi przenoszenia się bakterii to zainfekowane sadzonki, nasiona, gleba oraz sprzęt wykorzystywany podczas zabiegów pielęgnacyjnych i opakowania. 

Pierwsze objawy, jakie łatwo zaobserwować, to pojawienie się zielonych, tłustych plam na liściach, zwykle po jednej stronie blaszki - informują eksperci z WIORiN w Katowicach. -  Plamy następnie gwałtownie przekształcają się w żółte zasychające obszary. W miarę postępu choroby liście więdną i zasychają pozostając na roślinie. Na przekroju pędu obserwuje się zbrunatnienie wiązek przewodzących, a walec osiowy łatwo daje się oddzielić od kory. Przy silnym porażeniu i dużej wilgotności powietrza, objawy chorobowe pojawiają się również na owocach, które przebarwiają się marmurkowato. 

Bardzo charakterystycznym objawem są tzw. „ptasie oczka” – okrągłe plamy średnicy do 5 mm z kraterowato wzniesionym brunatnym środkiem i białą obwódką. W końcowym stadium choroby roślina więdnie i zasycha.

Ponieważ nie ma skutecznej możliwości walki z patogenem, a tym samym z rakiem bakteryjnym pomidorów, WIORiN zaleca, by sadzonki i nasiona powinny pochodzić od zarejestrowanego producenta. Jest to niezmiernie ważne zwłaszcza, że bardzo często choroba rozwija się w młodych roślinach bezobjawowo.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI