KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
6 listopada 2019

Jesień pod hasłem dobrych smaków - dynia i gęsina

Dynia to niezaprzeczalnie królowa jesiennych potraw. Z kolei listopad to miesiąc gęsiny - za sprawą słynnego hasła "gęsina na św. Marcina". My polecamy rewelacyjne przepisy na dania z dynią i gęsiną w roli głównej - kiedy je wyprobować, jak nie teraz!

Powidła dyniowe

Składniki: 1½ kg miąższu dyni, 60 dag cukru, 2 pomarańcze.
 

Wykonanie:

miąższ z dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać cukier i odstawić na 1 godzinę. Umyć pomarańcze, skórkę zetrzeć na tarce. Miąższ z pomarańczy pokroić w niewielką kostkę, wymieszać z dynią i gotować na małym ogniu około 30 minut. Powidła powinny być gęste. 

 

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 kg dyni bez pestek, ½ kostki masła, 2 cebule, główka czosnku, 1 serek mascarpone, wywar z rosołu, 1 łyżeczka bazylii, oregano, sól do smaku.

Wykonanie:

masło rozpuścić w garnku, dodać obraną, pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Wszystko zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu nadal gotując, dodać wywar z rosołu i serek mascarpone oraz bazylię i oregano.

 

Pierogi z gęsiną 

Składniki farszu: 2 uda gęsie, 2 duże cebule, 2 marchewki i pietruszka ugotowane uprzednio w rosole, ½ szklanki rosołu – bulionu z gęsi, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki majeranku, tymianek, kolendra, sól i pieprz do smaku.
 

Składniki ciasta na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki gorącej wody, 1 jajko, 2 łyżki oleju, ½ łyżeczki soli.
Wątróbki gęsie z boczkiem

Składniki: wątróbki, boczek wędzony surowy, 100 ml wiśniówki, ½ l mleka, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

wątróbki oczyścić, pokroić i pozostawić namoczone w mleku na noc. Następnego dnia wątróbki owinąć boczkiem, obsmażyć na patelni, podlać wiśniówką i włożyć na kilka minut do piekarnika. Na końcu doprawić do smaku. 

 

Uda gęsie faszerowane

Składniki: uda gęsie, farsz wieprzowy – mielona wieprzowina, wątróbka gęsia, bułka czerstwa namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka pietruszki, 1 jajko, sól, pieprz do smaku.
 

Wykonanie: gęsie uda wyluzować z kości, oczyścić. Przygotować farsz, doprawić do smaku i napełnić. Obsmażyć na patelni, nakłuć w kilku miejscach, by tłuszcz łatwiej się  wytapiał. Wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika pod przykryciem i piec do miękkości, następnie odkryć i piec do zrumienienia.

 

Te dania to idealna propozycja na nadchodzący weekend! Smacznego!

 

kontakt1.jpg
Magdalena Włodarska-Kasiuk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
W świecie Hildegardy... przepis na chleb orkiszowyW świecie Hildegardy... przepis na chleb orkiszowy
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR