Eksportujemy mniej owoców
Najwięcej (aż 430,1 tys. t) sprzedano jabłek wartych 206,5 mln euro. Jednak i tu spadek jest znaczy zarówno pod względem ilości eksportowanych jabłek jak i ich wartości cenowej.
Wśród przetworów dominował wywóz soku jabłkowego, którego sprzedano z Polski 167,1 tys. t za 178,8 mln euro, przy średniej cenie 1,07 euro/kg.
Owoce oraz ich przetwory wysyłaliśmy przede wszystkim do Starych krajów Unii Europejskiej. Wysyłki stanowiły 61,5 proc. eksportu tej kategorii w ujęciu wartościowym i zamknęły się wartością 571,3 mln euro (+19 proc.).
Rośnie za to... import owoców. Saldo obrotów świeżymi owocami pozostaje ujemne - 459,6 mln euro, zaś przetworami wzrosło o 6,2 proc. do 284,5 mln euro.
Dlaczego owoców sprzedajemy mniej? - w całej Europie, dzięki upalnemu latu, owoce obrodziły. Jak mawiał nieodżałowany profesor Eberhard Makosz, Europejczycy jedzą jabłek coraz mniej, a my, w Polsce, choć jesteśmy potentatem w produkcji pod względem ilości, nie mamy w sadach odmian najbardziej poszukiwanych na zachodnich rynkach: czerwonych i żółto-czerwonych takich ja na przykład Gala. Wiele jabłek produkowanych w Polsce jest kiepskiej jakości, a do wysyłki potrzebne są równe, ładnie wybarwione owoce deserowe.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|