KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
14 października 2018

Powidła cenniejsze niż złoto - receptura św. Hildegardy

Przed okresem jesienno-zimowym wiele osób szuka sposobu podniesienia odporności organizmu i zmniejszenia jego podatności na nasilone w tym okresie infekcje. Św. Hildegarda oferuje nam uniwersalny środek, który sama nazywa „cenniejszym niż złoto”.

Mowa o powidłach gruszkowych na miodzie z dodatkiem ziół, znanych pod trochę mylącą, ale już utrwaloną nazwą miodu gruszkowo-ziołowego. W ich skład wchodzą: gruszki, miód, wszewłoga górska, galgant, lukrecja i cząber.

W księdze Physica czytamy:

Są to najlepsze powidła, cenniejsze niż złoto i pożyteczniejsze niż najczystsze złoto, bowiem usuwają migrenę, zmniejszają duszności, jakie wywołują w piersiach surowe gruszki, oraz eliminują ową chorobę i wszystkie złe soki, które są w człowieku, w ten sposób go oczyszczając, podobnie jak oczyszcza się z brudu naczynia. Gruszki (...) mają w sobie ostrość, ale po ugotowaniu w wodzie stanowią  smakołyk i zaczynają usuwać z ciała złe soki. Tymczasem wszewłoga w przypadku złych soków zapewnia spokój jak człowiek, który wszędzie zaprowadza pokój i wszystko uspokaja. Galgant przypomina silnego i niezwyciężonego żołnierza, który wszystko pokonuje i odnosi zwycięstwa, czyniąc to tak dobrze, jak tylko potrafi, a jednak z umiarem, dzięki czemu zawsze uspokaja i opanowuje złe soki niezależnie od ich natury. Lukrecja, która ma słodki smak, za sprawą swej delikatności łagodzi złe soki, zaś cząber ma ostry sok, wnika w soki ciała i usuwa wszelką zgniliznę.


Dziś już powszechnie wiadomo, że warunkiem silnego układu odpornościowego człowieka jest zrównoważona flora bakteryjna i właściwa symbioza żywych organizmów w całym przewodzie pokarmowym. Stabilny system immunologiczny  pozwala na sprawne identyfikowanie i eliminowanie patogenów (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, pasożyty) oraz komórek nowotworowych, jest także niezbędnym elementem zdrowego układu nerwowego i psychiki człowieka. Dlatego doprowadzenie do równowagi zaburzonej mikroflory jelit leży u podstaw terapii prawie wszystkich chorób.


Hildegardowy miód z gruszkami i mieszanką ziół oczyszcza jelita z pleśni, grzybów, bakterii chorobotwórczych i substancji trujących, poprawiając stan błony śluzowej jelit, a tym samym wchłanianie przez nie substancji odżywczych. Dzięki temu znajduje ogólne zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej, w widoczny sposób wzmacniając siły odpornościowe człowieka. Daje też doskonałe efekty w leczeniu już istniejących przewlekłych stanów zapalnych, zwłaszcza jelit (m.in. w chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego), nieżytu żołądka, przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych (zatok, migdałków), zapalenia stawów (w tym na tle reumatycznym).

Regeneracji jelit sprzyja opisywana już przeze mnie kuracja piołunem, spożywanie babki płesznik, o której postaram się napisać w numerze następnym, a także spożywanie produktów i przyjmowanie preparatów zawierających żywe szczepy bakterii.    


Oczywiście zawsze należy pamiętać, że fundamentem zdrowia według św. Hildegardy jest nie jeden czy dwa konkretne środki lecznicze, ale odpowiedni styl życia, na który składają się na równi właściwa dieta z orkiszem w roli głównej, odpowiednia porcja ruchu na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, sprzyjający zdrowiu stan ducha oraz dbałość o regularne oczyszczanie organizmu.

Jak zrobić powidła gruszkowe na miodzie?

Skład:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu (diabetycy połowa porcji)
  • 100 g mieszanki ziołowej  złożonej z:
  • 35 g korzenia wszewłogi górskiej(Radix Mei)
  • 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae)
  • 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)
  • Można kupić gotową „Mieszankę przypraw do miodu gruszkowo-ziołowego”

Przygotowanie:
Gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych, ugotowane na miękko, wymieszać na mus (bez wody, w której się gotowały). Do musu dodać miód (odszumowany) oraz 100 g mieszanki przypraw do miodu gruszkowo-ziołowego, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Przełożyć do kilku małych, wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Stosowanie:

Stosować 4 - 6 tygodni, w zależności od wieku i wagi ciała:

  • 1 łyżeczka od herbaty rano, na czczo
  • 2 łyżeczki w południe po posiłku obiadowym
  • 3 łyżeczki przed pójściem spać.
  • Dzieci oraz osoby wrażliwe powinny zaczynać od małej ilości, np. na czubku noża,  w zależności od potrzeb odpowiednio zwiększając ilość. Można też spożywać z jedzeniem, np. jako smarowidło na chleb.

 

Artykuł ukazał się w listopadowym numerze katolickiego czasopisma „Nowe Życie” w listopadzie 2017

 
 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR
  • ODR Bratoszewice