„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" – projekt dla KGW
Aby wziąć udział w projekcie, Koła Gospodyń Wiejskich przesłały zgłoszenia, w których dokładnie opisały wybrane danie ze swojego regionu, od jego składu do sposobu przygotowania, oraz pochwaliły się swoimi osiągnięciami, zdobytymi nagrodami w konkursach i aktywnością w lokalnej społeczności. Najciekawsze propozycje potraw oraz najbardziej aktywne koła zakwalifikowały się do etapu warsztatowego. Ich uczestniczki przez dwa dni poszerzały swoją wiedzę teoretyczną oraz – pod okiem szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka – doskonaliły swoje umiejętności kulinarne poznając, m.in. tajniki łączenia nowoczesnej kuchni polskiej z tradycyjnymi i lokalnymi produktami.
Po zakończeniu cyklu warsztatów, członkinie Kół wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. Na ich stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL).
Kolejnym z etapów projektu będą również warsztaty kulinarne, skierowane do uczniów szkół podstawowych. W trakcie zajęć z najmłodszymi przedstawicielami społeczności lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przekażą im wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach projektu oraz zachęcą do wspólnego gotowania. W warsztatach weźmie udział blisko 600 uczniów.
W projekcie „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.
Źródło: EFRWP
fot. redakcja
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|