Targ z darami lata we Włocławku
Celem organizowanej przez Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku imprezy jest promocja produktów tradycyjnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy regionalnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich, właściciele gospodarstw ekologicznych, laureaci różnych konkursów kulinarnych i drobni wytwórcy produktów spożywczych.
Jak ustaliliśmy, odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi, sery, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, octy, ciasta, chleby. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
Podczas targów przypominamy produkty wykorzystywane w polskiej kuchni. Na tegorocznej imprezie polecamy zioła, które używane były w lecznictwie ludowym i jako przyprawy kuchenne. Proponujemy te rośliny, które mają długą tradycję w naszym kraju, np. mięta, lubczyk, szałwia, melisa, majeranek i wiele innych – informują organizatorzy.
Źródło: MZKiD
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|