KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Dlaczego trzeba ograniczać porażenie kukurydzy mikotoksynami?

Opublikowano 21.09.2018 r.
Wiemy już, że mikotosyny mogą być szkodliwe nie tylko dla zwierząt gospodarskich, ale i dla ludzi. Warto sprawdzić, które mikotosyny są najbardziej niebezpieczne i co grozi nam – i naszym zwierzętom – po spożyciu porażonego nimi ziarna. 

Okazuje się, że toksyny, którymi grzyby z rodzaju Fusarium porażają ziarno kukurydzy najbardziej szkodliwe są dla trzody chlewnej i drobiu, ale nie ma zwierząt, które mogłyby jeść tak zanieczyszczoną paszę bez szkody dla zdrowia. Narażeni jesteśmy także my, ludzie, spożywając porażone ziarno, ale także... mleko od krów pobierających zanieczyszczone mikotoksynami pasze.

Najbardziej rozpowszechnione i najbardziej szkodliwe mikotoksyny to:

Deoksyniwalenol (DON) - najbardziej rozpowszechniony w ziarnie kukurydzy i innych zbóż. Deoksyniwalenol zwany jest także womitotoksyną, co dosłownie oznacza, że powoduje wymioty u zwierząt gospodarskich, ale także zmniejszenie pobierania pokarmu przez zwierzęta, biegunkę, zmniejszenie przyrostów masy ciała, obniżenie odporności. Najbardziej wrażliwe na DON są świnie, które reagują negatywnie na obecność tej toksyny już przy stężeniu 1 ppm (g/tonę). Najmniej wrażliwe na DON jest bydło. 

Zearalenon (ZEA) - sposobem działania zbliżony jest do hormonów płciowych. Jego obecność w paszy w stężeniu powyżej 1 ppm wywołuje zaburzenia w cyklu rozrodczym zwierząt - tzw. hyperestrogenizm. Gdy zwierzęta pobierają paszę zanieczyszczoną ZEA może to prowadzić do zmniejszenia wagi płodów, poronień, bezpłodności a nawet uszkodzeń organów płciowych. Najbardziej wrażliwa na ZEA jest także trzoda chlewna, ale także i bydło.

Fumonizyny (FUM) - uszkadzają przede wszystkim układ nerwowy, powodować mogą częściową lub całkowitą ślepotę, drgawki, a w niektórych przypadkach śmierć zwierząt. Jeśli u świń obserwujemy zapalenie płuc - mogą to być objawy zatrucia właśnie FUM. U gryzoni ta toksyna może spowodować zapalenie wątroby. Zwiększona śmiertelność u drobiu także może być spowodowana paszą zatrutą FUM. Co więcej, te mikotoksyny mogą być także śmiertelnie niebezpieczne dla ludzi, podejrzewa się bowiem, że wywołują nowotwór przełyku u ludzi. 

Aflatoksyna B1 (AFLA) jest... jedną z najbardziej rakotwórczych substancji na Ziemi. Badania prowadzą do wniosków, że może powodować raka wątroby - także u ludzi, obniża mleczność krów, nieśność kur, zmniejsza przyrosty wagi zwierząt, obniża odporność zwierząt. W przypadku krów mlecznych pobierających pasze z aflatoksynami, w ciągu 24 godzin przechodzą one także do mleka.

 

Dbanie o jak najmniejszą zawartość mikotoksyn w ziarnie kukurydzy (ale także innych zbóż), jest więc w interesie każdego rolnika. Każdy z nas bowiem albo skarmia zwierzęta, albo... sam zjada kukurydzę, choćby w wypiekach i nie chciałby z tego powodu chorować. Grzybów z rodzaju Fusarium nie da się całkowicie zniszczyć, ale stopień porażenia nimi można ograniczyć. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO