Pora na przygotowanie do siewu pszenicy
Polska ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne, posiada 6 stref. Siew w terminie optymalnym powinien gwarantować najwyższe powodzenie uprawy. Rośliny mają odpowiednio dużo czasu na przygotowanie się do zimy, nie są narażone na nadmierne zagęszczenie i mają czas na osiągnięcie fazy rozwojowej dobrej do przezimowania, za jaką uważa się fazę BBCH 22-23 co przy wysiewie na poziomie 300szt/m2 daje od 600-900 źdźbeł kłosonośnych na metrze kwadratowym.
Jednak rolnicy zwracają uwagę, że gdy szaleje pogoda, nie zawsze wszystko zgadza się z wytycznymi agrotechników.
Wiemy, że pszenica powinna wejść w spoczynek zimowy w fazie 4–5 liści, ale... już kilka razy w Polsce centralnej okazało się, że zboża najlepiej przezimowały w fazie szpilki - powiedział nam Kazimierz Karasiński, rolnik ze wsi Helenów w woj. łódzkim. - Pogoda jest coraz bardziej zmienna i coraz mniej przewidywalna, więc czasem przewódki dają lepszy plon niż zboża wysiane w terminie. Ja przypominam stare porzekadło, ze po gorącym lecie przychodzi mroźna zima i najważniejsze, to by wysiać odmianę mrozoodporną. Warto też poczekać na więcej deszczu, bo na razie w Polsce centralnej nie ma jeszcze dobrych warunków do siewu, ale też, jeśli chodzi o pszenicę ozimą, mamy na to jeszcze czas.
Kto wykorzystuje własny materiał siewny powinien w tym roku koniecznie zrobić test kiełkowania. Zboża dojrzały wcześnie, często zaschły przed osiągnięciem odpowiedniej masy, tak więc sprawdzenie siły kiełkowania własnego materiału siewnego jest w tym roku konieczne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|